Wykonanie
![](/Data/Images/gotujebochce.blogspot.com\2013_slash_12_slash_ciasto-zebra/l/-965643377.jpg)
Dziś jeden z moich ulubionych przepisów z dzieciństwa ciasto zebra . Mama robiła je zawsze w niedziele bo było proste szybkie i bardzo smaczne. Wyglądem pozytywnie wyróżnia się wśród innych ciast. Jest bardzo efektowne: po przekrojeniu zachwyca pięknymi, czarno-białymi paskami przypominającymi paski zebry. Moja córka była zachwycona !!!!
![](/Data/Images/gotujebochce.blogspot.com\2013_slash_12_slash_ciasto-zebra/l/-1114492433.jpg)
Składniki:-5
jajek-2,5 szklanki
mąki-1 i 1/4 łyżeczki
proszku do pieczenia-1,5 szklanki
cukru-
cukier waniliowy (2 łyżki), ekstrakt (1 łyżka) lub aromat (2 krople)-1 szklanka
oleju-1 szklanka
wody gazowanej-2-3 łyżki
kakaoPrzygotowanie:
![](/Data/Images/gotujebochce.blogspot.com\2013_slash_12_slash_ciasto-zebra/l/43795811.jpg)
1.
Jajka ucieramy z
cukrem i
cukrem waniliowym za pomocą miksera. Stopniowo dosypujemy
mąkę, cały czas ucieramy następnie wlewamy
olej, mieszamy ciasto mikserem, aż połączą się składniki.2.Stopniowo wlewamy
wodę, mieszamy, aż połączą się składniki.
![](/Data/Images/gotujebochce.blogspot.com\2013_slash_12_slash_ciasto-zebra/l/-1461219889.jpg)
3. Dodajemy
proszek do pieczenia i jeszcze raz, na małych obrotach, ucieramy całość mikserem.4. Masę dzielimy na dwie równe części.5. Do jednej części masy dosypujemy
kakao i dokładnie mieszamy łyżką.
![](/Data/Images/gotujebochce.blogspot.com\2013_slash_12_slash_ciasto-zebra/l/-182221297.jpg)
6. Do natłuszczonej i obsypanej
mąką formy wlewamy obydwie masy: naprzemiennie białą i brązową.7. Wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 200 °C i od razu zmniejszamy temperaturę do 180 °C. Pieczemy przez ok. 50 minut, nie otwierając piekarnika w trakcie pieczenia. Pod koniec sprawdzamy drewnianym patyczkiem czy ciasto jest gotowe.SMACZNEGO !!!