Wykonanie
Dziś jeden z moich ulubionych przepisów z dzieciństwa ciasto zebra . Mama robiła je zawsze w niedziele bo było proste szybkie i bardzo smaczne. Wyglądem pozytywnie wyróżnia się wśród innych ciast. Jest bardzo efektowne: po przekrojeniu zachwyca pięknymi, czarno-białymi paskami przypominającymi paski zebry. Moja córka była zachwycona !!!!
Składniki:-5
jajek-2,5 szklanki
mąki-1 i 1/4 łyżeczki
proszku do pieczenia-1,5 szklanki
cukru-
cukier waniliowy (2 łyżki), ekstrakt (1 łyżka) lub aromat (2 krople)-1 szklanka
oleju-1 szklanka
wody gazowanej-2-3 łyżki
kakaoPrzygotowanie:
1.
Jajka ucieramy z
cukrem i
cukrem waniliowym za pomocą miksera. Stopniowo dosypujemy
mąkę, cały czas ucieramy następnie wlewamy
olej, mieszamy ciasto mikserem, aż połączą się składniki.2.Stopniowo wlewamy
wodę, mieszamy, aż połączą się składniki.
3. Dodajemy
proszek do pieczenia i jeszcze raz, na małych obrotach, ucieramy całość mikserem.4. Masę dzielimy na dwie równe części.5. Do jednej części masy dosypujemy
kakao i dokładnie mieszamy łyżką.
6. Do natłuszczonej i obsypanej
mąką formy wlewamy obydwie masy: naprzemiennie białą i brązową.7. Wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 200 °C i od razu zmniejszamy temperaturę do 180 °C. Pieczemy przez ok. 50 minut, nie otwierając piekarnika w trakcie pieczenia. Pod koniec sprawdzamy drewnianym patyczkiem czy ciasto jest gotowe.SMACZNEGO !!!