Wykonanie
Ostatnio miałam ochotę na ciasto
czekoladowe, ale okazało się, że w domu nie mam ani
mleka ani
czekolady... przejrzałam trochę przepisów i jak widać te produkty wcale nie są potrzebne :)Liczba porcji: 8-10Czas przygotowania: ok 1 godzinyStopień trudności: łatweKoszt: tanie
Składniki:- 1,5 szklanki
mąki- 3/4 szklanki
cukru- 4
jajka- 10 łyżek
oleju- 9 łyżek
wody- 3 łyżki ciemnego
kakao- 1 łyżka
cukru waniliowego- 2 łyżeczki
proszku do pieczeniaPrzygotowanie:Na początek należy utrzeć
żółtka z
cukrem na kogel
mogel.
Następnie dodajemy
kakao,
mąkę,
olej,
wodę cukier waniliowy oraz
proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie łączymy do uzyskania jednolitej masy.
W osobnej misce ubijamy
białka na sztywną pianę i dodajemy do powstałej masy, delikatnie mieszając od
spodu do góry.
Następnie ciasto należy przełożyć do formy wysmarowanej odrobiną
margaryny (keksówka 30-35 cm) i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 40 - 50 min. Ciasto należy piec bez górnej grzałki, żeby nie wyszedł zakalec.
Ciasto można polać polewą i podawać z
bitą śmietaną :)Smacznego !Inspiracja kulinarna zaczerpnięta stąd...