Wykonanie
Ciasto w rodzaju babki piaskowej.. wydawałoby się nic szczególnego, ale dzięki temu, że w odpowiedni sposób wlewamy ciemną i jasną masę tworzy się imponujący wzór ciasta. Sprawa bardzo prosta, a jaka fajna..
SKŁADNIKI3 szklanki
mąki5
jajek1 szklanka
oleju1 szklanka
wody1 szklanka
cukru3 łyżeczki
proszku do pieczenia1 opakowanie
cukru waniliowego2 łyżki
kakaoPRZEPIS
Jajka utrzeć z
cukrem na puszystą masę.Cały czas miksując dodajemy porcjami na zmianę:
olej,
wodę,
mąkę,
cukier waniliowy i
proszek do pieczenia.Podzielić ciasto na dwie części. Do jednej dodać 2 łyżki
kakao, a do drugiej 2 łyżki
mąki (żeby konsystencja ciasta była taka sama) - wymieszać.Potrzebna nam będzie tortownica o średnicy ok. 28 cm, wcześniej wysmarowana tłuszczem i wysypana
bułką tartą (jeśli mamy mniejszą musimy zmniejszyć proporcje składników).Ciasto wlewamy na środek tortownicy po 3 łyżki, na przemian ciemną i jasną masę. Cisto samo rozejdzie się po całej powierzchni tortownicy tworząc
okręgi .Piekarnik powinien być nagrzany do temp. 170 st. C i pieczemy ok 50 minut (do suchego patyczka).