Wykonanie
Wczoraj na blogu Dziś mam ochotę na.. znalazłam przepis na
proszek do pieczenia ..i od razu musiałam wypróbować.. a nawet zrobiłam wczoraj
ciasteczka z tym
proszkiem do pieczenia..ale niestety nie udało mi się zrobić zdjęcia..ale najważniejsze , ze
ciasteczka się udały. .Cytuję za Mileną :
mąka pszennasoda spożywczakwasek
cytrynowysuchy, czysty zamykany słoiczekWykonując
proszek do pieczenia należy przestrzegać proporcji składników 12 : 5 : 3 ( stosunek-
mąka :
soda : kwasek
cytrynowy). Jako miarki możemy użyć łyżki stołowej, łyżeczki do
herbaty, lub nakrętki. Co tam chcemy, byleby zachować proporcje. Ja odmierzałam łyżeczką. Ważne by zarówno słoik, jak i łyżeczka były czyste i suche. Do słoika wsypujemy 12 łyżeczek
mąki, następnie 5 łyżeczek
sody i 3 kwasku. Zamykamy słoik i mocno nim potrząsamy, by wszystko się wymieszało.Domowy proszek można przechowywać bardzo długo w szczelnie zamkniętym słoiku, w suchym i chłodnym miejscu, np w szafce.Ja używam go, stosując się do zasady, że:0.5 łyżeczki sody= 1.5 łyżeczki
proszku do pieczeniaA jeśli w przepisie mam 1 łyżeczkę (lub dwie, 2 . 5) proszku to dodaję do tej ilości zawsze jeszcze 1/2 łyżeczki.Przepis dodaję do akcji Domowy wyrób.