ßßß Cookit - przepis na Proszek do pieczenia

Proszek do pieczenia

nazwa

Wykonanie

Wczoraj na blogu Dziś mam ochotę na.. znalazłam przepis na proszek do pieczenia ..i od razu musiałam wypróbować.. a nawet zrobiłam wczoraj ciasteczka z tym proszkiem do pieczenia..ale niestety nie udało mi się zrobić zdjęcia..ale najważniejsze , ze ciasteczka się udały. .
Cytuję za Mileną :
mąka pszenna
soda spożywcza
kwasek cytrynowy
suchy, czysty zamykany słoiczek
Wykonując proszek do pieczenia należy przestrzegać proporcji składników 12 : 5 : 3 ( stosunek- mąka : soda : kwasek cytrynowy). Jako miarki możemy użyć łyżki stołowej, łyżeczki do herbaty, lub nakrętki. Co tam chcemy, byleby zachować proporcje. Ja odmierzałam łyżeczką. Ważne by zarówno słoik, jak i łyżeczka były czyste i suche. Do słoika wsypujemy 12 łyżeczek mąki, następnie 5 łyżeczek sody i 3 kwasku. Zamykamy słoik i mocno nim potrząsamy, by wszystko się wymieszało.
Domowy proszek można przechowywać bardzo długo w szczelnie zamkniętym słoiku, w suchym i chłodnym miejscu, np w szafce.
Ja używam go, stosując się do zasady, że:
0.5 łyżeczki sody= 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
A jeśli w przepisie mam 1 łyżeczkę (lub dwie, 2 . 5) proszku to dodaję do tej ilości zawsze jeszcze 1/2 łyżeczki.
Przepis dodaję do akcji Domowy wyrób.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2011/12/442-proszek-do-pieczenia.html