Wykonanie
Lubię piec babeczki, bo praca żadna, a efekt zawsze jest świetny. Ponieważ z natury jestem leniwa, więc takie przepisy to mój ideał;)Tym razem miałam do zagospodarowania
serek mascarpone i padło na przepis z bloga Dorotki.Składniki na 12 babeczek:* 85 g zmielonych
orzechów włoskich* 4 łyżki miękkiego
masła* 80 g fruktozy* skórka otarta z połowy
cytryny* 70 g
mąki pszennej graham typ 1850* 1/2 płaskiej łyżeczki
proszku do pieczenia* 1/2 płaskiej łyżeczki
sody oczyszczonej* 2 roztrzepane
jajka*
orzechy włoskie do dekoracjiMasa:* 250 g cream cheese np. Philadelphia – ja użyłam
mascarpone* 80 g fruktozy, ale następnym razem dałabym mniej i dodała
sok z cytryny, bo wg mnie masa była za słodkaWszystkie składniki na babeczki zmiksowałam, przełożyłam do formy do muffinek wyłożonej wcześniej papierkami.Piekłam ok. 20 min. w temp. 190*C.Po wyjęciu i wystudzeniu położyłam na każdej babeczce
serek wymieszany z fruktozą i po 2 połówki
orzecha.Babeczki pyszne, będą idealne po małej korekcie słodkości kremu.Na pewno
będę je robić jeszcze nie raz:)