Wykonanie
Sezon na
truskawki w pełni więc i na moim
stole goszczą
truskawkowe wypieki. Dzisiaj pokażę Wam bardzo prosty przepis na miękkie i puszyste ciasto z
truskawkami. Jego przygotowanie do ledwie 30 minut. Idealnie nadaje się jako słodki dodatek do grillowego popołudnia.Po raz pierwszy przepis na to ciasto podała mi mama. Wprowadziłam jednak kilka poprawek i udoskonaleń zamieniając np
margarynę na
masło. Zagotowanie w rondelku
mleka,
masła oraz
cukru waniliowego dodaje ciastu przyjemnego słodkiego aromatu.
Składniki:300g
mąki pszennej tortowej80ml
mleka200g
masła (82% tłuszczu
mlecznego)5
jajek – osobno
żółtka i
białka150g
cukru2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 opakowanie
cukru wanilinowego lub 16g domowej roboty
cukru z
waniliąszczypta
soliokoło 500g umytych i obranych
truskawekdo podania
cukier puderMasło,
mleko i
cukier wanilinowy przekładamy do rondelka. Podgrzewamy na małym ogniu ciągle mieszając. Gdy
masło całkowicie się rozpuści zdejmujemy ganek z ognia. Studzimy przez około 20-30 minut.W misce ubijamy
białka ze szczyptą
soli na sztywno. Partiami dodajemy
cukier cały czas ubijając. Gdy piana będzie sztywna zmniejszamy obroty miksera i dodajemy
żółtka. Dokładnie łączymy je z pianą. Dolewamy przygotowaną wcześniej masę
maślaną (najlepiej małym strumieniem i na kilka
razy). Mieszamy.
Mąkę oraz
proszek do pieczenia przesiewamy przez sito. Dodajemy w 3 partiach do masy jajecznej. Mieszamy bardzo delikatnie aż do połączenia składników (uważamy aby masa nie straciła puszystości).Ciasto przelewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia (lub wysmarowanej
masłem i wysypanej
bułką). Na wierzch układamy
truskawki (najlepiej pokroić je wcześniej na ćwiartki). Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 60 minut.Po upieczeniu studzimy i posypujemy
cukrem pudrem.