ßßß
Sezon na truskawki w pełni więc i na moim stole goszczą truskawkowe wypieki. Dzisiaj pokażę Wam bardzo prosty przepis na miękkie i puszyste ciasto z truskawkami. Jego przygotowanie do ledwie 30 minut. Idealnie nadaje się jako słodki dodatek do grillowego popołudnia.Po raz pierwszy przepis na to ciasto podała mi mama. Wprowadziłam jednak kilka poprawek i udoskonaleń zamieniając np margarynę na masło. Zagotowanie w rondelku mleka, masła oraz cukru waniliowego dodaje ciastu przyjemnego słodkiego aromatu.
Składniki:300g mąki pszennej tortowej80ml mleka200g masła (82% tłuszczu mlecznego)5 jajek – osobno żółtka i białka150g cukru2 łyżeczki proszku do pieczenia1 opakowanie cukru wanilinowego lub 16g domowej roboty cukru z waniliąszczypta soliokoło 500g umytych i obranych truskawekdo podania cukier puderMasło, mleko i cukier wanilinowy przekładamy do rondelka. Podgrzewamy na małym ogniu ciągle mieszając. Gdy masło całkowicie się rozpuści zdejmujemy ganek z ognia. Studzimy przez około 20-30 minut.W misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywno. Partiami dodajemy cukier cały czas ubijając. Gdy piana będzie sztywna zmniejszamy obroty miksera i dodajemy żółtka. Dokładnie łączymy je z pianą. Dolewamy przygotowaną wcześniej masę maślaną (najlepiej małym strumieniem i na kilka razy). Mieszamy.Mąkę oraz proszek do pieczenia przesiewamy przez sito. Dodajemy w 3 partiach do masy jajecznej. Mieszamy bardzo delikatnie aż do połączenia składników (uważamy aby masa nie straciła puszystości).Ciasto przelewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia (lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką). Na wierzch układamy truskawki (najlepiej pokroić je wcześniej na ćwiartki). Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 60 minut.Po upieczeniu studzimy i posypujemy cukrem pudrem.