Wykonanie
Przepis na owsiane
ciasteczka z
żurawiną chodził za mną od dawna. Znalazłam go w jakim starym zeszycie z przepisami i nawet nie pamiętam kiedy go tam zapisałam. Nie jestem fanką
płatków owsianych ale od czasu do czasu lubię sobie dogodzić owsianką czy właśnie takimi
ciastkami. Ich przygotowanie nie jest trudne i nie zajmuje wiele czasu.Zaraz po wyjęciu z piekarnika, gdy są jeszcze ciepłe są zupełnie miękkie. Po ostygnięciu twardnieją. Można je przechowywać około tygodnia w metalowej puszce. Są idealną przekąską w pracy lub na spacerach.
Składniki:200g
płatków owsianych (ja użyłam błyskawicznych)150g miękkiego prawdziwego
masła120g
cukrułyżeczka
proszku do pieczenia1
jajko2 łyżki
pszennej mąki tortowej
Masło ucieramy z
cukrem. Dodajemy
jajko i ucieramy aż masa będzie gładka. Dodajemy
mąkę,
płatki owsiane,
proszek do pieczenia. Mieszamy łyżką aż wszystkie składniki się połączą (ale nie za długo). Dodajemy
żurawinę. Można ją wcześniej namoczyć w
mleku aby nieco zmiękła.Tak przygotowane ciasto formujemy w walec, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie wyjmujemy i tniemy na plastry (około 1 cm grubości). Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 15 minut w 180 stopniach (powinny być rumiano-złote).