ßßß Cookit - przepis na MOCNO MAŚLANE CIASTECZKA DANUSI

MOCNO MAŚLANE CIASTECZKA DANUSI

nazwa

Wykonanie

Chrupiące, kruche i mooocno maślane.
Pyszne ciasteczka znalezione na blogu Danusi (nawiasem mówiąc blog CO MI W DUSZY GRA to kopalnia fajnych przepisów).
Niestety nie umiem jeszcze powiedzieć jak można je długo przechowywać ... czy po kilku dniach są wciąż kruche czy bardziej miękkie ...
Może następnym razem się uda uzupełnić wpis o te informacje, bo tym razem 3 blachy ciastek przetrwały jedynie 2 dni.
Smakowały i domownikom i koleżankom w pracy :))
Składniki: (na 3 blaszki)
3 00 g mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
100 g drobnego cukru
1 jajko
150 g miękkiego masła
dodatkowo: powidła śliwkowe
Wykonanie:
Wszystkie składniki dobrze zagnieść. Następnie ciasto podzielić sobie na mniejsze części, aby łatwiej było je wałkować, gdyż ciasto jest bardzo kruche. Wałkować na grubość ok. 3 – 4 mm. Dowolnymi foremkami wykrawać ciasteczka. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niezbyt dużych odległościach (ciasteczka nie rosną). Na każde ciasteczko nakładać odrobinę powideł. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st i piec około 10 minut (na złoty kolor).
Źródło:http://walijskiepichcenie.blogspot.com/2015/08/mocno-maslane-ciasteczka-danusi.html