Wykonanie
Chrupiące, kruche i mooocno maślane.Pyszne
ciasteczka znalezione na blogu Danusi (nawiasem mówiąc blog CO MI W DUSZY GRA to kopalnia fajnych przepisów).Niestety nie umiem jeszcze powiedzieć jak można je długo przechowywać ... czy po kilku dniach są wciąż kruche czy bardziej miękkie ...Może następnym razem się uda uzupełnić wpis o te informacje, bo tym razem 3 blachy
ciastek przetrwały jedynie 2 dni.Smakowały i domownikom i koleżankom w pracy :))
Składniki: (na 3 blaszki)3 00 g
mąki pszennej2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia100 g drobnego
cukru1
jajko150 g miękkiego
masładodatkowo:
powidła śliwkoweWykonanie:
Wszystkie składniki dobrze zagnieść. Następnie ciasto podzielić sobie na mniejsze części, aby łatwiej było je wałkować, gdyż ciasto jest bardzo kruche. Wałkować na grubość ok. 3 – 4 mm. Dowolnymi foremkami wykrawać
ciasteczka. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niezbyt dużych odległościach (
ciasteczka nie rosną). Na każde
ciasteczko nakładać odrobinę powideł. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st i piec około 10 minut (na złoty kolor).