ßßß Cookit - przepis na Baba w jajkach, czyli kulinarny prima aprilis

Baba w jajkach, czyli kulinarny prima aprilis

nazwa

Wykonanie

Przy okazji robienia babki wpadłam na pomysł zrobienia kulinarnego żarciku na prima aprilis mojemu Mężowi. Jajeczka są pracochłonne, ale dla samego efektu warto je zrobić. Z takich jajek można również zrobić dekorację na Wielkanoc :)
Oczywiście na kolację podam pyszne jajka na twardo ;)
Składniki:
5 jajek Farmio
180 g mąki pszennej
180 g cukru
5 łyżek adwokatu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
180 g masła
1. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Z jajek zrobić wydmuszki. Z dwóch stron zrobić dziurki i dmuchając w jedną z nich wydmuchać jajko. Białka i żółtka dodać do utartego masła, wsypać mąkę i proszek do pieczenia, dokładnie zmiksować. Na sam koniec wlać adwokat i wymieszać.
2. Do dużego naczynia wlać wrzącą wodę, intensywnie posolić (ok 2 łyżek soli) i włożyć do niej wydmuszki tak, aby napełniły się wodą. Pozostawić je w solance na ok 10 minut. Następnie do środka każdej skorupki wlać trochę oleju i do 3/4 wys. napełnić je masą. Z pozostałej masy upiec babkę. Jajeczka piec w 180*C przez 25 minut.
Źródło:http://manciawkuchni.blogspot.com/2014/04/baba-w-jajkach-czyli-kulinarny-prima.html