Wykonanie
Przy okazji robienia babki wpadłam na pomysł zrobienia kulinarnego żarciku na prima aprilis mojemu Mężowi. Jajeczka są pracochłonne, ale dla samego efektu warto je zrobić. Z takich
jajek można również zrobić dekorację na Wielkanoc :)Oczywiście na kolację podam pyszne
jajka na twardo ;)Składniki:5
jajek Farmio180 g
mąki pszennej180 g
cukru5 łyżek
adwokatu1 łyżeczka
proszku do pieczenia180 g
masła1.
Masło utrzeć z
cukrem na puszystą masę. Z
jajek zrobić wydmuszki. Z dwóch stron zrobić dziurki i dmuchając w jedną z nich wydmuchać
jajko.
Białka i
żółtka dodać do utartego
masła, wsypać
mąkę i
proszek do pieczenia, dokładnie zmiksować. Na sam koniec wlać
adwokat i wymieszać.2. Do dużego naczynia wlać wrzącą
wodę, intensywnie posolić (ok 2 łyżek
soli) i włożyć do niej wydmuszki tak, aby napełniły się
wodą. Pozostawić je w solance na ok 10 minut. Następnie do środka każdej skorupki wlać trochę
oleju i do 3/4 wys. napełnić je masą. Z pozostałej masy upiec babkę. Jajeczka piec w 180*C przez 25 minut.