ßßß Cookit - przepis na Roladki z dorsza z porami w delikatnym sosie śmietankowym

Roladki z dorsza z porami w delikatnym sosie śmietankowym

nazwa

Wykonanie

Składniki
2 porcje
300 g filetów z dorsza
2 pory
4 łyżki masła
5 łyżek śmietanki kremówki 30%
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
sól, pieprz
szczypiorek
cytryna
Przygotowanie
Filety z dorsza doprawić solą i pieprzem, pokroić na paski i zawinąć w roladki, spinając wykałaczką.
Na patelni rozpuścić masło, wrzucić pokrojone i posolone pory, dodać tymianek, wymieszać i dusić pod przykryciem przez około 7 minut.
Na pory ułożyć roladki z dorsza, dusić pod przykryciem przez około 7 minut, raz odwracając rybę. Wyjąć wykałaczki z roladek, wlać śmietankę, zagotować bez przykrycia.
Roladki ułożyć na półmisku, polać śmietanowym sosem z porami, posypać szczypiorkiem i podawać z cząstką cytryny z dodatkiem ziemniaków.
Propozycja podania
ziemniaki z wody / puree ziemniaczane / sałatka z pomidorkami koktajlowymi
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/ryby_i_owoce_morza/dorsz/roladki_z_dorsza/przepis.html