Wykonanie
Składniki2 porcje300 g
filetów z dorsza2
pory4 łyżki
masła5 łyżek
śmietanki kremówki 30%1/2 łyżeczki suszonego
tymiankusól,
pieprzszczypiorekcytrynaPrzygotowanie
Filety z dorsza doprawić
solą i
pieprzem, pokroić na paski i zawinąć w roladki, spinając wykałaczką.Na patelni rozpuścić
masło, wrzucić pokrojone i posolone
pory, dodać
tymianek, wymieszać i dusić pod przykryciem przez około 7 minut.Na
pory ułożyć roladki z
dorsza, dusić pod przykryciem przez około 7 minut, raz odwracając
rybę. Wyjąć wykałaczki z roladek, wlać
śmietankę, zagotować bez przykrycia.Roladki ułożyć na półmisku, polać
śmietanowym sosem z
porami, posypać
szczypiorkiem i podawać z cząstką
cytryny z dodatkiem
ziemniaków.Propozycja podania
ziemniaki z
wody / puree ziemniaczane /
sałatka z
pomidorkami koktajlowymi