Spodobał Ci się ten przepis i zdjęcia? Udostępnij go i przypnij!Oceń przepis aby doradzić innym!Średnia: 4 . 8(4 głosów)4 . 7504 4 4 4.75kwestiasmaku4 . 75 / 5 starsMiodowysos winegretKlasyczny winegret wzbogacony o miód i opcjonalnie czosnek. Przyrządzony na bazie oliwy lub oleju roślinnego z pestek winogron.Składniki1/2 ząbka czosnku (opcjonalnie)szczypta soli morskiej1 łyżka miodu1 łyżka soku z cytryny lub octu winnegoświeżo zmielony czarny pieprz4 łyżki oliwy z pierwszego tłoczeniaPrzygotowanieCzosnek przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać i rozetrzeć końcem noża na desce, posypać solą i przełożyć do miseczki. Dodać miód i wymieszać. Wlać sok z cytryny i doprawić pieprzem oraz w razie potrzeby solą. Dodać oliwę i dokładnie wymieszać.