Wykonanie
Gdy robiłam farsz do uszek, zostało mi go sporo. Następnego dnia miałam w planach obiadowych zrazy z
karkówki. Postanowiłam wykorzystać resztę
grzybowego farszu i nadziać nim
mięso.ok. 1/2 kg chudej
karkówki bez kościfarsz
grzybowysól,
pieprz,
majeranekMięso kroimy na plastry i rozbijamy dość cienko. Solimy, posypujemy
pieprzem i
majerankiem. Farsz
grzybowy był wczoraj, ale przypomnę –
grzyby uduszone z
cebulą, zagęszczone
tartą bułką i doprawione do smaku.Smarujemy farszem płaty
mięsa i zwijamy ciasno w roladki. Kładziemy na rozgrzany
olej złączeniem do dołu, wtedy się nie rozpadną. Po zrumienieniu z każdej strony podlewamy je
wodą lub rosołem i dusimy do miękkości.Podałam je z pyzami drożdżowymi i
kiszonymi ogórkami. Zrazy okazały się bardzo ciekawe i oryginalne w smaku. Smacznego !