Wykonanie
Sezon na
grzyby trwa, był już pomysł na sos a teraz pomysł na prostą zupę
grzybową, taką tradycyjną bo taka najlepiej smakuje w domu :)
400 g
grzybów- u mnie podgrzybki
bulion (kość- najlepiej wołowa lub wieprzowa,
cebula, starta
marchewka, trochę
pietruszki i
selera, 2 małe
ziemniaki pokrojone w kostkę lub
bulion z kostki)2 łyżki
śmietany 18%sól,
pieprz,
majeranekodrobina
natki pietruszkiDo garnka wlać ok. 2 l
wody i zagotować
bulion. Ja jestem zwolenniczką domowych na bazie kości i warzyw ale z braku czasu może być tez
kostka rosołowa.
Grzyby umyć, osuszyć i pokroić w kostkę.Wrzucić do gotującego się
bulionu i gotować na małym ogniu jeszcze ok. 20 min.Pod koniec gotowania do małej miseczki wlać łyżkę gotującej się zupy i wymieszać ze
śmietaną i wlać z powrotem do garna co pomoże uniknąć zważenia się
śmietany.
Dodać posiekaną drobno
natkę pietruszki.Zupę doprawić wedle uznania
solą,
pieprzem,
majerankiem lub innymi ulubionymi
przyprawami.