Wykonanie
Bardzo lubię zupy-kremy i mimo dzisiejszej ciepłej pogody, zrobiłam smaczną i pożywną zupkę. Jemy je zazwyczaj z grzankami z
chleba – który kroje w kostkę i podsuszam w mikrofalówce ok. 5 min na 500 W. Rodzinka dostała tę zupę z grzankami, ja jadam mniej kalorycznie – na zdjęciu moja porcja, bo te z grzankami zostały błyskawicznie zjedzone, zanim pomyślałam o zrobieniu zdjęć…kilka skrzydełek z
kurczaka2
marchewkipietruszka1/2
porakawałek
selera8-10
ziemniakówsól,
pieprz i
ziele angielskie w ziarnach
listek laurowykoperek ( opcjonalnie)Do garnka wrzucamy skrzydełka, solimy, dodajemy
przyprawy i pokrojoną
włoszczyznę. Gdy to się trochę pogotuje (20-30 min), dodajemy pokrojone
ziemniaki. Jak wszystko będzie miękkie, wyjmujemy skrzydełka i ziarniste oraz liściaste
przyprawy . Dodajemy obrane
mięso ze skrzydełek i miksujemy na krem. Podajemy z grzankami, o których wspomniałam powyżej. Dobrze smakuje posypana
koperkiem – ja po
zieleninę,
owoce i warzywa chodzę na targ w czwartki, więc mi
koperku zabrakło…Jak już wspomniałam zupa okazała się tak pyszna, że błyskawicznie zniknęła. Smacznego !