ßßß Cookit - przepis na PIECZONA SZYNKA

PIECZONA SZYNKA

nazwa

Wykonanie

W tym roku kupowałam mało gotowych wędlin na Wielkanoc, postawiłam na te domowe. Wiekszość z nich prezentowałam juz na blogu, o czym później. Dziś pokażę pieczoną szynkę, która pokrojona w plastry stanowi na zimno wyśmienitą wędlinę a jednocześnie – pokrojona w plastry grubsze , na ciepło – stanowi świetne danie obiadowe.
ok. kg mięsa z szynki
sól, pieprz czarny i ziołowy, imbir w proszku
sos sojowy
2 ząbki czosnku
oliwa
Szynkę po umyciu nacieramy solą i przepuszczonym przez praskę czosnkiem. Po 15 min posypujemy pieprzami i imbirem, skrapiamy sosem sojowym i oliwą, wkładamy do lodówki na co najmniej pół godziny.
Obsmażamy w rondlu na rozgrzanej oliwie lub oleju ze wszystkich stron na brązowo. Potem podlewamy niewielką ilością wody i dusimy pod przykryciem do miękkości, uzupełniając wyparowaną wodę. Studzimy i kroimy w plastry. Doskonałe do tej szynkiogórki w sosie sojowym, które kiedyś prezentowałam.
Poza tm z domowych wędlin, które są u mnie na blogu zrobiłam na Wielkanoc :
Źródło:http://grazynagotuje.pl/wedlina-z-pieczonej-szynki