Wykonanie
Szynkę należy zamarynować dwa dni wcześniej a następnie upiec w piekarniku. Jej przygotowanie to „samograj”, nie wymaga wielkiego zaangażowania. Smak jest bardzo klasyczny z lekko słodkawą skórką. Dzięki marynowaniu kilka dni dobrze przechodzi aromatem przypraw.
Składniki:
szynka (kulka) o wadze 1kg3-4 ząbki
czosnkuokoło 6-8 ziaren
czarnego pieprzu5 ziarenek
ziela angielskiego5 listków laurowych
sólpieprz czarny mielony2 łyżki
oliwy z oliwek2 łyżki płynnego
mioduSposób przygotowania:Przegotować około 1,5 l
wody, dodać około 2-3 łyżek
soli oraz
ziele angielskie, ziarna
pieprzu i
ziela angielskiego. Wystudzić i włożyć
szynkę. Zostawić w lodówce na 2 dni.Po tym czasie
szynkę wyciągnąć z zalewy i osuszyć papierowym ręcznikiem.
Oliwę wymieszać z
solą i świeżo mielonym
czarnym pieprzem i nasmarować
mięso ze wszystkich stron. Włożyć do naczynia do zapiekania i piec w piekarniku w temperaturze 180-190 stopni C przez 1h.Powstały sos (tłuszcz) zlać do małego garnuszka i wymieszać z dwoma łyżkami
miodu. Polewamy dokładnie całą
szynkę i pieczemy jeszcze około 10-15 minut do zarumieniania.