ßßß



Tę sałatkę można spokojnie zrobić na pikniku, prawie w całości, zabierając ze sobą tylko pokrojone zielone ogórki z cebulką w sosie winegret i sól. Resztę produktów można znaleźć na leśnej łące czy polanie. Ja zrobiłam tę sałatkę w czasie ostatniego pobytu na działce, babkę lancetowatą znalazłam na łące nad jeziorem, szczaw też tam był, ale okazało się, że rośnie i w lesie tuż za domkiem. Akacje wprawdzie już przekwitają, ale w cieniu można znaleźć jeszcze ich słodkawe i białe kwiaty. Tak nam smakowała, że zabrałam z lasu produkty i powtórzyłam ją w domu. Do domowej dodałam trochę kruchych liści sałaty.O tym, że można jeść babkę lancetowatą( to te podłużne liście) i zwykłą oraz o ich zdrowotnych zaletach dowiedziałam się z gazety „Natura i ty”, kupowanej przez moją córkę, a którą to gazetę zabrałam sobie do poczytania. Przejdźmy więc do sałatki.ogórki z cebulą w sosie winegretgarść liści młodego szczawiugarść liści babki lancetowatejkilka liści sałaty ( opcjonalnie)garść obranych płatków akacjiszczypta cukru, szczypta soliLiście szczawiu i babki dokładnie umyć, najlepiej wypłukać pod bieżącą wodą, ale w warunkach piknikowych można to zrobić wodą z butelki w pojemniku na żywność. Pozbawić ogonków- są wtedy przyjemniejsze do jedzenia, bo ogonki bywają twarde. Solimy je i dajemy im zmięknąć przez 10-15 minut.W międzyczasie obieramy z zielonych końcówek płatki akacji.Zmiękczone liście polewamy sosem winegret, mieszamy z ogórkami z cebulą, dodajemy szczyptę cukru dla złamania kwaśności ( można cukier dodać do winegretu), posypujemy płatkami akacji i zajadamy ze smakiem. Babka sama w sobie nie ma wyrazistego smaku, trochę jest podobny do liści szpinaku. Całą sałatka smakuje świeżością i pachnie lasem. Smacznego !P.S. Wspaniała wiadomość – wygrałam konkurs Smako _ Łyka w Gali i mój sobotni przepis na kurczaka w jabłkowej marynacie ukaże się w czerwcowej GaliP.S.S. I jeszcze jedna informacja – ta właśnie sałatka zdobyła nagrodę w konkursie „Wymyśl swój przepis” organizownym przez „ Smaki Wrocławia „.