ßßß
Robiłam już kiedyś racuchy serowe z ciasta drożdżowego. Tym razem dodałam twaróg do ciasta naleśnikowego,dając trochę proszku do pieczenia, by ładniej urosły. Wyszły pyszne, nieco cięższe niż te drożdżowe. Polane sosem z truskawek, malin i jogurtu smakowały wyśmienicie.pół kostki twarogu półtłustego2 jajkaczubata szklanka mąki1/2 szklanki mleka1/2 szklanki wody gazowanejłyżka cukru z waniliąszczypta soliłyżeczka proszku do pieczeniaolej do smażeniasos : truskawki i trochę malin przesypane cukrem, jogurt naturalnySer z jajkami i cukrem roztarłam w misce drewnianą pałką do ciasta, dodałam mleko, mąkę z proszkiem i wodę gazowaną, posoliłam nieco. Łyżka formowałam owalne placuszki kładłam na patelnię z rozgrzanym olejem, po czy przykryłam pokrywką. Gdy się zrumieniły od spodu i ścięły na wierzchu , przewracałam i dosmażałam z drugiej strony. Odsączyłam z tłuszczu na papierowych ręcznikach.Jedliśmy je lekko przestudzone, polane sosem z rozgniecionych z cukrem truskawek i malin oraz gęstego jogurtu . Pyszne letnie danie.Dodaję je do akcji racuszkowej i truskawkowej.Smacznego !