ßßß Cookit - przepis na KRUPNIK

KRUPNIK

nazwa

Wykonanie

W czasie akcji – Jedzmy kaszę – nie może zabraknąć na moim blogu krupniku. Tę pożywną zupę, którą gotuję przeważnie jako „aintopf”, robię najczęściej na skrzydełkach z kurczaka. Kasza w zupie ma tendencję do przypalania się, wpadłam więc na pomysł, żeby gotować ją w osobnym garnku i dodawać do zupy na końcu. Tak ugotowany krupnik jest bardzo smaczny.
KRUPNIK
kilka skrzydełek z kurczaka
dwie marchewki
pietruszka, kawałek selera
szklanka kaszy jęczmiennej
kilka ziemniaków
ziele angielskie, pieprz w ziarnach
sól
trochę majeranku
Do garnka z wodą wrzucamy skrzydełka, solimy, dodajemy pokrojone warzywa i przyprawy ( seler i pietruszkę dobrze zetrzeć na tarce). W osobnym garnku zalewamy kaszę wrzącą wodą ( 3 razy tyle, ile jej objętość), solimy, dodajemy troszkę oliwy i gotujemy do miękkości.
Gdy mięso i warzywa są prawie miękkie, dodajemy pokrojone w kostkę ziemnaki, wsypujemy majeranek i gotujemy, aż ziemnaiki będą miękkie. Wtedy do zupy dodajemy kaszę wraz z wodą, w której się gotowała, mieszamy . Wyjmujemy mięso, obieramy i dodajemy do zupy. Krupnik gotowy i nie przypalony ! Smacznego !
Źródło:http://grazynagotuje.pl/krupnik