Wykonanie
Mamy teraz obfitość
młodych warzyw i staram się to wykorzystywać robiąc różne jarzynowe zupy. Na dziś planowałam
kalafiorową w formie kremu, ale w końcu, mimo że
kalafior był skladnikiem głównym, smak i kolor zdominowała
kalarepka i jej liście, które dodałam do zupy. Wyszła pięknie zielona , gęsta i kremowa, bardzo smaczna.maly
kalafiorkalarepa z listkami ( tylko małe i delikatne)2
marchewki4
ziemniaki2 gałązki zielonej
pietruszkiłyżka suszonej
włoszczyznysól do smakułyżka posiekanego
koperkuDogarnka z
wodą wrzucam suszoną
włoszczyznę, pokrojone
marchewki i
kalarepkę,
solę do smaku. Gdy to się zagotuje dodaję
kalafiora podzielonego na różyczki i pokrojone
ziemniaki, gałązki
pietruszki i liście
kalarepki. Gotuję to wszystko do miękkości. na końcu miksuję i dorzucam posiekany
koperek.Zjedliśmy tę zupę z grzankami, jak już wspomniałam smak
kalafiora nie dominował, przygłuszyły go pozostałe warzywa. Pyszna, gęsta , esencjonalna zupa warzywna.Smacznego !