Wykonanie
Gdzieś w odległej przeszłości na blogu pojawiła się zupa kalafiorowa, teraz czas na krem
kalafiorowy. Przepis jest dokładnie taki sam. Należy dodać do niego miksowanie w blenderze, ale postanowiłam go wstawić, bo może zainspiruje to kogoś do zdrowej kolacji. :-) Ja zazwyczaj gotuję duży garnek zupy i krem jem na zmianę z wersją tradycyjną, bo miksuję sobie porcje na bieżąco. Wtedy mi się nie nudzi.
1 duży
kalafior3
marchewki1
pietruszka1/2 pęczka
koperku3
ziemniaki1
porsól,
pieprz1.
Kalafior dzielimy na części.2.
Marchewkę i
pietruszkę obieramy. Wraz z
porem kroimy w plasterki.3.
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę.4.
Koperek siekamy.5. Warzywa przekładamy do garnka i zalewamy
wodą tak by zakryła warzywa. Doprawiamy
solą i
pieprzem do smaku. Gotujemy około 40 minut, aż warzywa zmiękną. Studzimy.6. Przygotowujemy grzanki: kromkę
chleba kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię (u mnie bez tłuszczu). Kiedy podeschną i się zarumienią, ściągamy je z ognia.7. Zupę miksujemy za pomocą blendera. Przelewamy do miseczki, na wierzch kładziemy grzanki, posypujemy posiekanym
koperkiem.