Wykonanie
Jednym z powodów dla których lubię lato jest dostępność świeżych warzyw.
Młoda marchewka,
kalarepka,
kalafiory ,
brokuły,
zielenina… Aż kusi, żeby ugotować pyszną i zdrowa zupkę. Latem takie zupy są u mnie często na obiad. Ostatnio zrobiłam
kalafiorowo –
brokułową z
kalarepką i
koperkiem. Oto przepis:Kawałak
mięsa z kością ( np. skrzydełka)2-3
marchewkikalafiorbrokuł2
łodygi selera naciowego
kalarepakilka
ziemniakównieukwaszona
śmietanasól,
koperekDo garnka z
wodą wrzucamy
mięso z kością, solimy i dodajemy pokrojone w kostkę
marchewki , pocięty
seler naciowy , gotujemy 10-15 min. Po tym czasie dajemy pokrojoną
kalarepę i obraną i pokrojoną w kostkę łodygę
brokuła ( bardzo smaczna). Po następnych 10 minutach wkładamy różyczki
kalafiora i
brokuła oraz pokrojone w kostkę
ziemniaki. Gotujemy wszystko do miękkości, na koniec podlewamy
śmietaną i dodajemy posiekany
koperek. I zupka gotowa – smacznego!