Wykonanie
Zazwyczaj
śliwkami nadziewa się
schab a ja nadziewam nimi
udziec indyka. Jest soczysty i z dodatkiem odpowiednich przypraw smak
indyka pięknie się komponuje ze
śliwkowym nadzieniem. Zwylke
suszone śliwki, którymi nadziewam
indyka, przekładam
morelami a tym razem dodałam
suszone jabłka. Wykorzystałam tez niesłodzony
sok jabłkowy jako składnik marynaty i sosu. Wyszło pyszne, rodzina spałaszowała wszystko od ręki, nie szczędząc pochwał… Podaję więc przepis:średni
udziec z
indykagarść
śliwek suszonychkilka kawałków
suszonego jabłka½ szklanki niesłodzonego
soku jabłkowego½ szklanki
białego wina ( wytrawnego)
sól,
pieprz ziołowy,
imbir2 łyżki
sosu sojowegooliwarosół do podlewaniaJeśli
udziec jest z kością, należy ją wyciąć. Można kupić juz bez kości, wtedy ta czynność odpada.
Mięso natrzeć
solą,
pieprzem ziołowym i
imbirem, włożyć do marynaty z
soku jabłkowego,
wina, łyżki
oliwy i
sosu sojowego, na conajmniej 15 min, ale nie dłużej niz na godzinę, bo od
wina zetnie się
białko.Wyjąć z marynaty , jeśli płat
mięsa jest bardzo gruby i będą kłopoty ze zwinięciem go w rulon, odciąć kawałek od zewnątrz i upichcić obok rolady.
Suszone śliwki bez pestek ułożyć na środku
mięsa, dodając tu i ówdzie
suszone jabłka. Zawinąć
mięso i owinąć sznurkiem. Obsmażyć w rondlu na
oleju, aby się ładnie zrumieniło ze wszystkich stron i dusić pod przykryciem, w niewielkiej ilości płynu, przewracając i podlewając na zmianę marynatą, rosołem i
białym winem. Po godzine rolada powinna być miękka, co sprawdzamy widelcem. Sos można zagęścić odrobiną
mąki roztrzepaną z
wodą. Warto do tego sosu podać pyzy
drożdżowe, bo są pyszne z tym sosem ( ja tak zrobiłam ), ale można też podać z
ryżem lub
ziemniakami.
Indyka rozwijamy z
nitki i kroimy na grube plastry. Ja nie odcięłam
mięsa przed zwinięciem i Pan
Indyk po uwolnieniu z więzów odetchnął z ulgą i nieco się rozwinął i pokroiłam go w półksiężyce. To dlatego na zdjęciu jest tylko w całości. Ale jego smak z marynatą
jabłkową był rewelacyjny! Smacznego!