Wykonanie
Bardzo lubię
mięso z patelni grillowej. Lubię też
indyka i tu połączyłam oba te upodobania. Wybrałam
udziec, bo to ciemne
mięso i bardzo soczyste. Zastanawiając się nad marynatą , pomyślałam o
sosie sojowym i pasującym do niego
imbirze oraz łagodniejszym
pieprzu,
ziołowym. Przejdźmy do konkretów :
Udziec z
indyka, bez skóry i kości
sos sojowy,
oliwa, ½ szklanki rosołu, 1/3 szklanki
czerwonego winasól ( mało-uwaga sos),
imbir,
pieprz ziołowy,
gałka muszkatołowaMięso kroimy w plastry i lekko rozbijamy. Robimy marynatę z rosołu, 2 łyżek
sosu sojowego ,
wina i 2 łyżek
oliwy.
Mięso solimy, posypujemy
pieprzem ziołowym ,
imbirem i szczyptą gałki, wkładamy do marynaty, mieszamy dokładnie. Trzeba je włożyć do lodówki na co najmniej pół godziny.Patelnię grillową smarujemy
olejem i mocno rozgrzewamy. Kładziemy
mięso, zmniejszamy ogień i grillujemy po kilka minut z każdej strony. Pod koniec możemy przykryć pokrywką i zostawić tak ok. 5 minut- będzie bardziej soczyste.Wyjmujemy
mięso na ogrzany półmisek i trzymamy w cieple. Patelnię deglasujemy
winem i rosołem, przelewamy to na zwykłą patelnię i redukujemy , aby powstał fajny sos. Możemy go zagęścić
mąką z
wodą, jeśli tak lubimy.Podajemy z czym nam pasuje i surówką. My jedliśmy z polentą i surówką na bazie
kapusty pekińskiej. Smacznego!