Wykonanie
Po kalorycznych potrawach świątecznych
pora na coś lekkiego. Będzie to
sałatka na bazie kruchych liści
lodowej sałaty i
kapusty pekińskiej z chrupiącymi warzywami i
winrgretem z dodatkiem
musztardy francuskiej. Lekka i mało kaloryczna.LEKKA
SAŁATKA ŚWIĄTECZNAkilka liści
kapusty pekinskiejkilka liści
lodowej sałatypół zielonego
ogórkaczerwona paprykaczerwona cebula2
pomidorysól morska,
pieprz ,
zioła prowansalskiesos:łyżka
octu winnego3 łyżki
oliwyłyżeczka
musztardy francuskiej
Sałatę i
kapustę pekinską rwiemy na kawałki.
Ogórki i
cebulę kroimy na półplasterki,
paprykę w kawałki a
pomidory na ósemki. Solimy, posypujemy
pieprzem i
ziołami prowansalskimi.
Oliwę ,
ocet i
musztardę mieszamy na emulsję. Polewamy sosem
sałatkę, mieszamy i odstawiamy na kilkanaście minut w chłodne miejsce, żeby się „przegryzła”.Pasuje do
mięsa,
wędlin, albo jako samodzielne, lekkie danie. Smacznego!