Wykonanie
Chlebki drożdżowe to cały czas moje ulubione i na razie nie zabieram się za inne. Dziś ciekawa odmiana – z
koperkiem, dodanym zarówno w formie posiekanej
zieleniny jak i w formie nasion, nadających lekko
anyżkowy smak. To był jeden z lepszych smaków, które udało mi się uzyskać.ok 30 dkg
mąki pszennej pełnoziarnistejok. 20 dkg
mąki pszennej3 dkg
drożdżyłyżeczka
cukru2 łyżki posiekanej
natki koperku, 2 łyżki nasion
kopru i 1 do posypania1, 5- 2 szklanki letniej
wodyłyżeczka
soliJak zwykle na początku zrobiłam rozczyn – do
drożdży dodałam łyżeczkę
cukru, roztarłam je, wlałam trochę letniej
wody , rozmieszałam i posypałam łyżką
mąki. Odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Do miski wsypałam obie
mąki, wymieszałam, wsypałam
sól. Wlałam rozczyn, resztę letniej
wody i dodałam
koper w obu postaciach. Wymieszałam i wyrabiałam ukośnymi uderzeniami drewnianej łyżki około pięć minut. Przykryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, na około 45 minut.Przełożyłam ciasto do natłuszczonej keksówki i zostawiłam do wyrośnięcia na 10 minut. Posypałam wierzch nasionami
kopru. Włożyłam do piekarnika nagrzanego do 200 C na około 40 minut.Chlebek wyszedł pyszny, pięknie pachniał i doskonale smakował, nie tylko domownikom. Ktoś mnie spytał ostatnio czy nie chcę zarabiać na moich wypiekach… Cóż – ostatnio ze względu na kondycję szukam raczej możliwości pracy w domu przy komputerze. Szukając ofert zauważyłam, że ostatnio często potrzebna jest znajomość systemów CRM. By sprawdzić co to zajrzałam na http://www.chromecrm.com/kontakt/ .A
chlebki drożdżowe najlepiej wychodzą mi bez specjalnej okazji, tak dla domowników.Smacznego !