Wykonanie
Przepis na tę potrawę znalazłam w książce kucharskiej z daniami kuchni starożytnej. Jest w niej wiele ciekawych receptur na warzywa, zwłaszcza na ciepło. Właściwie to był przepis na
bób z
grzybami, ale teraz sucho, świeżych
grzybów nie ma, postanowiłam więc wypróbować z
pieczarkami, bo wydaje mi się, że pasują do siebie z
bobem. W książce przeczytałam, że starożytni Rzymianie bardzo lubili
bób, ze względu na walory smakowe i odżywcze. Wydaje mi się, ze
mieli rację… Podaję przepis:szklanka
bobuok. 30 dkg
pieczareksól,
tymianekolejBób ugotować prawie do miękkości, przestudzić lekko i obrać ze skórek.
Pieczarki udusić na
oleju, pod koniec dodać
bób i dusić razem aż będą miękkie. Doprawić. Kto lubi bardziej konkretne posiłki, może dodac zasmażkę, jak do
groszku z
marchewką. Podawać na ciepło, jako danie kolacyjne, lub do duszonego
mięsa, jako dodatek. Nam bardzo smakował, czego dowodem jest zdjęcie z ocalona resztą…Smacznego!