Wykonanie
Sezon na
bób w pełni, a że to warzywo smaczne i pełne wartościowego
białka roślinnego, warto wykorzystać je w sałatkach. Urosły mi w ogródku pierwsze
cukinie i pomyślałam, że grillowane ich plastry będą pasowały do
bobu . Zrobiłam przegląd lodówki i znalazłam jeszcze
czerwoną paprykę i kilka
pieczarek , dorzuciłam je więc na patelnię grillową obok
cukinii. Dla urozmaicenia smaku do warzyw dorzuciłam
bryndzę. Powstała smaczna i pożywna
sałatka, którą doprawiłam
olejem rydzowym.szklanka ugotowanego
bobupół średniej
cukiniiczerwona paprykakilka
pieczarekok. 15 dkg
bryndzy3 łyżki
oleju rydzowego
sól,
pieprz kolorowy z młynka
tymianekBób ugotowałam wrzucając do sporej ilości zimnej
wody z dodatkiem płaskiej łyżeczki
cukru. Gotowałam na dużym ogniu 15 minut od zagotowania, posoliłam pod koniec. Spróbowałam kilku ziaren różnych rozmiarów – były miękkie- odcedziłam go, lekko przestudziłam i obrałam. Część zrobiłam na ciepło z
sosem czosnkowym, ale o tym innym razem.
Cukinie pokroiłam w centymetrowe plastry i posoliłam. Po 10 minutach osuszyłam i położyłam na posmarowaną cienko
olejem patelnię grillową w towarzystwie pasków
papryki i uprzednio posolonych
pieczarek. Grillowałam po kilka minut z obu stron.Ciepłe jeszcze warzywa pokroiłam, dodałam
bób, doprawiłam
solą i kolorowym pierzem z młynka oraz
tymiankiem. Polałam
olejem rydzowym, wymieszałam. Posypałam pokrojoną w kostkę
bryndzą.Wyszło pyszne letnie wegetariańskie danie, które można jeść i na ciepło i na zimno. Łagodne w smaku grillowane warzywa i gotowany
bób dopełnia pikantny smak
bryndzy.Smacznego !