ßßß Cookit - przepis na BITKI WIEPRZOWE W CHIŃSKICH SMAKACH

BITKI WIEPRZOWE W CHIŃSKICH SMAKACH

nazwa

Wykonanie

Jedną z moich ulubionych książek kucharskich jest stare wydanie „Kuchni chińskiej” Katarzyny Pospieszyńskiej. Bardzo lubię korzystać z tych przepisów. Robiąc ostatnio bitki wieprzowe sięgnęłam do jednego z nich – na marynatę do mięsa. Podstawowym jej składnikiem jest sos sojowy a dla wzmocnienia aromatu dodaje się łyżkę czystej wódki, co powoduje, że mięso juz w trakcie przyrządzania wydziela niezwykle kuszący zapach.
Ok. 1/2 kg wieprzowiny ( miałam chudą karkówkę)
3 łyżki sosu sojowego
łyżeczka imbiru
sól, pieprz czarny i ziołowy
łyżka czystej wódki
łyżka mąki ziemniaczanej
średnia cebula
szklanka bulionu lub rosołu
olej do smażenia
Mięso kroimy w plastry i lekko rozbijamy. Posypujemy solą ( ostrożnie, bo sos sojowy jest słony). Z sosu sojowego , wódki, imbiru i pieprzu robimy marynatę, obtaczamy w niej mięso i wkładamy do lodówki na co najmniej pół godziny.
Po wyjęciu marynaty mięso obtaczamy w mące ziemniaczanej i smażymy na rozgrzanym oleju, do silnego zrumienienia z obu stron, w towarzystwie pokrojonej na piórka cebuli . Potem dusimy do miękkości, podlewając od czasu do czasu niewielką ilością bulionu.
Dzięki mące ziemniaczanej bitki mają lekko chrupiącą skórkę. Powstały sos możemy zagęścić niewielka ilością mąki ziemniaczanej rozbełtanej w zimnej wodzie.
Jak już wspomniałam, były bardzo aromatyczne, dodatek wódki do marynaty nie tylko wzmacniał zapach ale też i smak. Zjedliśmy je z ryżem i surówką.
Smacznego !
Źródło:http://grazynagotuje.pl/bitki-wieprzowe-w-chinskich-smakach