No wreszcie kolejna zupa dyniowa na codojedzenia. W zeszłym roku ugotowałam dyniowy krem z dodatkiem jabłka. Moja pierwsza tegoroczna zupa dyniowa różni się znacznie od zeszłorocznej. Smak dynii przełamałam serem cheddar. Poza tym nie pożałowałam chili, papryki i pieprzu kajeńskiego. Przyprawy to rzecz smaku i gotując dyniową zupę można swobodnie popuścić wodze fantazji.Zupa dyniowa należy do typowych jesiennych zup. Jeszcze macie parę dni na dołączenie swoich przepisów na jesienne zupy .Zupa dyniowa z serem cheddarSkładniki:4 porcje500 ml musu dyniowego1 łyżka masła1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę1 mała cebula, pokrojona w kostkę2 łyżki chili sosu1 łyżeczka słodkiej papryki½ łyżeczki świeżo zmielonego kminu rzymskiego½ łyżeczki ostrej chili w proszku700 ml buljonu, u mnie z kurczaka250 ml startego cheddara lub innebo ostrego serasól do smakupestki dynii do posypaniaWykonanie:Dowolnie wybraną dynię (u mnie butter squash) obierz ze skórki i pokrój na w miarę równe kawałki. Piecz dynię w piekarniku na 160ºC (termoobieg) przez 30 minut. Upieczoną dynię zmiksuj lub przepuść przez praskę.Cebulę zeszklij na patelni na łyżce masła. Pod koniec dodaj czosnek, nie rumień!Dodaj dyniowy mus, bulion i wszystkie przyprawy, zagotuj po czym zmiksuj.Podgrzej zupę, dodaj utarty cheddar i ewentualnie dopraw solą.Podawaj zupę posypaną cheddarem i prażonymi pestkami dynii.Przepis dodaję do festiwalu dynii na blogu Bei.Polecane przepisyZupa krem z kalafiora z kokosowąśmietankąZupa z dyniZupa krem z zielonego groszkuZupa wegetariańska z czarnej fasoliZupa krem z brokułów