Owsiankowe kuleczki o smaku czekoladowym, obtoczone w wiórkach kokosowych to ulubiony domowy wyrób cukierniczy bez pieczenia. Narobiłam się tych słodkości co nie miara. Zazwyczaj moje starsze dzieci sprzedawały de ciasteczka, aby zdobyć pieniądze na klasową wycieczkę.Teraz kiedy moje najmłodsze dziecko gra w piłkę znowu owsiankowe kuleczki wróciły do łaski. Wszyscy rodzice oprócz kibicowania zajmują się również zarabianiem pieniędzy na potrzeby klubu. Rodzice organizują stragany, na których sprzedają swoje wypieki i te słodkie wypieki bez pieczenia.Dzisiaj zrobiłam wersję dla dorosłych, ale alkohol można pominąć, jeśli to ciasteczka dla dzieci.Składniki:1oog masła, miękkiego2 dl cukru3 łyżki kakao1 łyżeczka extraktu waniliowego3 dl płatków owsianych, błyskawicznych3 łyżki kokosowego likieru, np. malibuWykonanie:Utrzeć masło z cukrem.Dodać pozostałe składniki jedno po drugim i dokładnie wymieszać.Formować ciasto rękoma w kulki, które następnie obtoczyć w wiórkach kokosowych.Ułożyć na talerzu i natychmiast schłodzić.Polecane przepisyKokosowe piramidki z cytrynową nutąMaślane ciasteczka z malinowym dżememSezamoweciasteczka pieguskiKruche ciasteczka z daktylami i sezamemCiasteczkowo – ciasteczkaorzechowoczekoladowe