Wykonanie
Czekoladowe ciasto to ulubione ciasto moich dzieci. Nic
dziwnego, bo jakie
czekoladowe ciasto nie upiekę zawsze smakuje…
czekoladowo. Ale od czasu do czasu muszę trochę poeksperymentowac nawet z
ciastem czekoladowym.
Mój ostatni eksperyment zakończył się powodzeniem. Upiekłam ucierane ciasto
czekoladowe z
daktylami, mięciutkie, soczyste i po prostu rozpływające się w ustach. Przetestowałam to ciasto na ciepło i zimno i myślę, że smakowało wyśmienicie, za każdym razem.Składniki:200 g
daktyli2 dl
wody1 łyżeczka
sody oczyszczonej80 g
masła, miękkiego150g
cukru pudru2
jajka150 g
mąki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczenia35 g
kakaoWykonanie:Posiekaj
daktyle, zalej
wodą i zagotuj w małym rondelku.Poczekaj do pierwszego wrzenia, zdejmij z ognia i dodaj
sodę oczyszczoną. Zmiksuj i pozostaw do wystygnięcia.Utrzyj miękkie
masło z
cukrem pudrem. Następnie dodaj po jednym
jajku, cały czas ubijając.Przesiej
mąkę,
proszek do pieczenia i
kakao i wymieszaj delikatnie z masą jajeczną.Wreszcie wymieszaj ciasto ze zmiksowanymi
daktylami.Wylej ciasto do formy o średnicy 26 cm, posmarowanej tłuszczem i oprószonej
mąką.Piecz ciasto w temperaturze 160 ºC (termoobieg), około godziny.
Polecane przepisy
Czekoladowe brownies z marshmallows i keksamiPo prostu przepyszna babka
czekoladowo dyniowaNiedzielne ciasto do
kawy