Wykonanie
Jestem w posiadaniu sporego pudełka super
daktyli ze sklepiku przyklejonego do pewnej warszawskiej restauracji.
Daktyle są wilgotne i tak słodkie, że nie da się ich za wiele zjeść. Już przy ich zakupie chodziło mi po głowie jakieś szersze wykorzystanie niż zjedzenie ich samych w sobie. Tak powstało ciasto
czekoladowe z
daktylami.
Daktyli w nim w
sumie nie czuć - ciasto podobne jest trochę do piernika. Pyszne zarówno pierwszego jak i trzeciego dnia po upieczeniu - zachowało się tak długo tylko dzięki temu, że były święta i ciast był większy wybór. Polecam je jako ciasto na popołudnie do
kawy lub
herbaty, baardzo przyjemne.200 g
daktyli bez pestek2 dl
wody1 łyżeczka
sody oczyszczonej80 g
masła, miękkiego150 g
cukru pudru2
jajka150 g
mąki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczenia35 g
kakaoSiekamy
daktyle, zalewamy
wodą i zagotowujemy w małym rondelku. Po pierwszym wrzeniu, zdejmujemy z ognia i dodajemy
sodę oczyszczoną. Odstawiamy do wystygnięcia.Ucieramy miękkie
masło z
cukrem pudrem. Następnie dodajemy po jednym
jajku, cały czas ubijając.Przesiewamy
mąkę,
proszek do pieczenia i
kakao i mieszamy delikatnie z masą jajeczną.Dodajemy
daktyle.Wlewamy ciasto do formy, posmarowanej tłuszczem i oprószonej
mąką.Pieczemy w temperaturze 160 ºC (termoobieg), około godziny.