Wykonanie
Ciasto jest lekkie jak puszek, delikatnie
kawowe w smaku (mimo, że kawoszem nie jestem to nie miałam nic przeciwko). Błyskawiczne do zrobienia, nawet tzw. dwie lewe ręce sobie poradzą :-), Urokliwe do podania. Pudrowa polewa z
białej czekolady dopina całość i bardzo, bardzo pasuje.Składniki na ciasto:225 g
masła225 g
mąki pszennej3/4 łyżeczki
sody oczyszczonej1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
kakao + dodatkowo do oprószenia ciasta180 g drobnego
cukru do wypieków4
jajka3 łyżki
kawy instant rozpuszczone w 2 łyżkach gorącej
wodyWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę pszenną,
kakao,
proszek do pieczenia,
sodę oczyszczoną - przesiać, odłożyć.W misie miksera utrzeć
masło z
cukrem, na jasną i puszystą masę. Dodawać
jajka, jedno po drugim, ucierając/miksując po każdym dodaniu do uzyskania gładkiej masy. Dodać lekko przestudzoną
kawę, zmiksować.Dodać suche przesiane składniki, wymieszać szpatułką, tylko do połączenia się składników.Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej
masłem i wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie płytka forma do brownies o wymiarach 17 x 27 cm; w przypadku wiekszej formy proporcje należy zwiększyć) i piec w temperaturze 180ºC przez około 35 - 40 minut. Wyjąć, wystudzić.Składniki na polewę:115 g
białej czekolady55 g
masła3 łyżki
mleka140 g
cukru pudru, przesianego
Białą czekoladę połamać na kawałki, wrzucić do małego garnuszka razem z
masłem i
mlekiem. Roztopić w kąpieli
wodnej, mieszając. Po roztopieniu (już nie w kąpieli) dodać przesiany
cukier puder, miksować, aż polewa będzie gładka i bez grudek, np. przy pomocy blendera. Polewą polać gotowe ciasto. Oprószyć przesianym
kakao.Smacznego :-).Źródło przepisu - 'Everyday muffins & bakes' .