ßßß
Ciasto jest lekkie jak puszek, delikatnie kawowe w smaku (mimo, że kawoszem nie jestem to nie miałam nic przeciwko). Błyskawiczne do zrobienia, nawet tzw. dwie lewe ręce sobie poradzą :-), Urokliwe do podania. Pudrowa polewa z białej czekolady dopina całość i bardzo, bardzo pasuje.Składniki na ciasto:225 g masła225 g mąki pszennej3/4 łyżeczki sody oczyszczonej1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka kakao + dodatkowo do oprószenia ciasta180 g drobnego cukru do wypieków4 jajka3 łyżki kawy instant rozpuszczone w 2 łyżkach gorącej wodyWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną - przesiać, odłożyć.W misie miksera utrzeć masło z cukrem, na jasną i puszystą masę. Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając/miksując po każdym dodaniu do uzyskania gładkiej masy. Dodać lekko przestudzoną kawę, zmiksować.Dodać suche przesiane składniki, wymieszać szpatułką, tylko do połączenia się składników.Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie płytka forma do brownies o wymiarach 17 x 27 cm; w przypadku wiekszej formy proporcje należy zwiększyć) i piec w temperaturze 180ºC przez około 35 - 40 minut. Wyjąć, wystudzić.Składniki na polewę:115 g białej czekolady55 g masła3 łyżki mleka140 g cukru pudru, przesianegoBiałą czekoladę połamać na kawałki, wrzucić do małego garnuszka razem z masłem i mlekiem. Roztopić w kąpieli wodnej, mieszając. Po roztopieniu (już nie w kąpieli) dodać przesiany cukier puder, miksować, aż polewa będzie gładka i bez grudek, np. przy pomocy blendera. Polewą polać gotowe ciasto. Oprószyć przesianym kakao.Smacznego :-).Źródło przepisu - 'Everyday muffins & bakes' .