Wykonanie
No i ostatni dzień września. U nas jak zwykle zakończyliśmy miesiąc ulewnym deszczem, ale po deszczu będą
grzyby. Czy będzie padać czy nie to i tak w weekend wybieram się na
grzyby.W zeszłym tygodniu byliśmy u znajomych na kolacji. Przygotowałam ciasto, które wzięłam w prezencie, szarlotkę z
jabłkowym musem, na
orzechowym spodzie, pod grubą czapą
bitej śmietany. Uwielbiam jabłecznik, bo bardzo lubię
jabłka. A jak już robię to ciasto z
jabłkami to och nie żałuję. Moja szarlotka zawsze zawiera dużo
jabłek. Do tej szarlotki przygotowałam
jabłkowy mus, a więc
jabłka lekko podgotowałam. Doprawiłam je
cynamonem ale oczywiście można go pominąć. Pyszna szarlotka, polecam!
Szarlotka na
orzechowym spodzieSkładniki:Prostokątna forma 18 cm x 25 cmSpód do ciasta100 g zmielonych
orzechów laskowych2
jajka90 g
cukru1 łyżka
mąki½ łyżeczki
proszku do pieczeniaMus jabłkowy1,2 kg
jabłek6 łyżek
cukru lub wedle smaku1 łyżeczka
cynamonu7 listków
żelatyny1 łyżeczka
soku z cytrynyDodatkowo300 ml
śmietanki, 36%2 łyżki
cukru pudra½ łyżeczki waniliowej pasty lub ekstraktu
Nastaw piekarnik na 175ºC na termoobieg (bez termoobiegu około 15 stopni więcej)Upraż
laskowe orzechy i zmiel. Ubij
białka na puszysto. Pod koniec ubijania dodaj po łyżce
cukru, a następnie po jednym
żółtku. Wymieszaj
mąkę z
orzechami i dodaj do jajecznej masy, mieszając łyżką. Przełóż masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz spód przez 20 minut. Wyjmij ciasto z piekarnika i ostudź. Oderwij ciasto od papieru. Tą samą foremkę wyłóż folią tak żeby wystawała za brzegi. Na dnie ułóż spód.Namocz
żelatynę w zimnej wodzie.
Jabłka obierz i pokrój w kostkę. Dodaj
cukier,
sok z cytryny i
cynamon. Gotuj mus przez około 10 minut.
Jabłka powinny się lekko rozlatywać. Odciśnij
żelatynę jeśli używasz listów. 2 listki
żelatyny to 1 łyżeczka
żelatyny w proszku.
Żelatynę w proszku namocz w wodzie, a następnie podgrzej do całkowitego rozpuszczenia. Dodaj
żelatynę do gorącego musu i wymieszaj. Ostudź mus, a jak zacznie się ścinać wyłóż go na spód ciasta. Wygładź powierzchnię ciasta i wstaw do lodówki na 2 godziny. Ubij
śmietanę z
wanilią i
cukrem pudrem. Wyłóż na ciasto i posyp resztą
wanilii. Pokrój ciasto w kostkę. Przechowuj w lodówce.Polecane przepisyKrucha szarlotka z
budyniemTradycyjna szarlotka z papierówekSzarlotka orzechowa z piankąPyszna szarlotka orzechowa z papierówek
Tarta jabłkowa z karmelem