ßßß Cookit - przepis na Szarlotka ze śmietaną

Szarlotka ze śmietaną

nazwa

Wykonanie

No i ostatni dzień września. U nas jak zwykle zakończyliśmy miesiąc ulewnym deszczem, ale po deszczu będą grzyby. Czy będzie padać czy nie to i tak w weekend wybieram się na grzyby.
W zeszłym tygodniu byliśmy u znajomych na kolacji. Przygotowałam ciasto, które wzięłam w prezencie, szarlotkę z jabłkowym musem, na orzechowym spodzie, pod grubą czapą bitej śmietany. Uwielbiam jabłecznik, bo bardzo lubię jabłka. A jak już robię to ciasto z jabłkami to och nie żałuję. Moja szarlotka zawsze zawiera dużo jabłek. Do tej szarlotki przygotowałam jabłkowy mus, a więc jabłka lekko podgotowałam. Doprawiłam je cynamonem ale oczywiście można go pominąć. Pyszna szarlotka, polecam!
Szarlotka na orzechowym spodzie
Składniki:
Prostokątna forma 18 cm x 25 cm
Spód do ciasta
100 g zmielonych orzechów laskowych
2 jajka
90 g cukru
1 łyżka mąki
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Mus jabłkowy
1,2 kg jabłek
6 łyżek cukru lub wedle smaku
1 łyżeczka cynamonu
7 listków żelatyny
1 łyżeczka soku z cytryny
Dodatkowo
300 ml śmietanki, 36%
2 łyżki cukru pudra
½ łyżeczki waniliowej pasty lub ekstraktu
Nastaw piekarnik na 175ºC na termoobieg (bez termoobiegu około 15 stopni więcej)Upraż laskowe orzechy i zmiel. Ubij białka na puszysto. Pod koniec ubijania dodaj po łyżce cukru, a następnie po jednym żółtku. Wymieszaj mąkę z orzechami i dodaj do jajecznej masy, mieszając łyżką. Przełóż masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz spód przez 20 minut. Wyjmij ciasto z piekarnika i ostudź. Oderwij ciasto od papieru. Tą samą foremkę wyłóż folią tak żeby wystawała za brzegi. Na dnie ułóż spód.
Namocz żelatynę w zimnej wodzie. Jabłka obierz i pokrój w kostkę. Dodaj cukier, sok z cytryny i cynamon. Gotuj mus przez około 10 minut. Jabłka powinny się lekko rozlatywać. Odciśnij żelatynę jeśli używasz listów. 2 listki żelatyny to 1 łyżeczka żelatyny w proszku. Żelatynę w proszku namocz w wodzie, a następnie podgrzej do całkowitego rozpuszczenia. Dodaj żelatynę do gorącego musu i wymieszaj. Ostudź mus, a jak zacznie się ścinać wyłóż go na spód ciasta. Wygładź powierzchnię ciasta i wstaw do lodówki na 2 godziny. Ubij śmietanę z wanilią i cukrem pudrem. Wyłóż na ciasto i posyp resztą wanilii. Pokrój ciasto w kostkę. Przechowuj w lodówce.
Polecane przepisy
Krucha szarlotka z budyniem
Tradycyjna szarlotka z papierówek
Szarlotka orzechowa z pianką
Pyszna szarlotka orzechowa z papierówek
Tarta jabłkowa z karmelem
Źródło:http://codojedzenia.pl/szarlotka-ze-smietana