ßßß Cookit - przepis na Jablecznik

Jablecznik

nazwa

Wykonanie

Tym razem, według przepisu dziadka... czyli, jedna z pozycji obowiązkowych, podczas wszystkich imprez rodzinnych i świąt. ;) Nie za słodki, wilgotny, taki sam od lat... najlepszy z bitą śmietaną!
Jabłecznik dołączam do akcji Gotujemy po polsku!, której patronuje serwis zPierwszegoTloczenia.pl .
500 g mąki
200 g cukru
małe opakowanie proszku do pieczenia
3 jajka
180 g margaryny lub masła
litrowy słoik musu jabłkowego bez cukru (lub 2 kg słodkich jabłek)
cynamon
cukier puder
Mąkę, cukier i proszek do pieczenia wymieszać, dodać posiekany tłuszcz i jajka. Zagnieść ciasto, następnie podzielić na dwie części, w stosunku 2:1. Większą część rozwałkować na wielkość dużej blachy i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wyłożyć jabłka (surowe zetrzeć na tarce), posypać cynamonem, przykryć pozostałym ciastem.
Piec ok. 60 min. w temperaturze 200 stopni. Ostudzony jabłecznik posypać cukrem pudrem lub polukrować, najlepiej smakuje następnego dnia po upieczeniu.
Smacznego!
Źródło:http://czympachnieuzakow.blox.pl/2009/11/Jablecznik.html