ßßß Cookit - przepis na Surówka z selera z rodzynkami

Surówka z selera z rodzynkami

nazwa

Wykonanie

Surówka z selera z rodzynkami jest przepyszna, bogata w minerały i witaminy. Jako dziecko nienawidziłam takich dobroci kulinarnych, dzisiaj nie mogę się bez nich obyć.
Do surówki użyłam korzeń selera, ale surówkę można zrobić wykorzystując również nać selera. Rodzynki i kukurydza świetnie komponują się ze smakiem selera.
Surówka z selera pasuje do smażonej ryby lub mięsa. Zawsze robię podwójną porcję, bo za nim trafi na stół to już połowy nie ma!
Rodzynki to mój ulubiony dodatek do surówek. Surówka z białej rzodkwi z rodzynkami czy surówka z białej kapusty z rodzynkami stale goszczą na naszym obiadowym stole.
Oto przepis:
Składniki: na 5 porcji
1 duży seler
1 puszka kukurydzy
garść rodzynek
2 łyżki majonezu
2 łyżki gęstego jogurtu
sól do smaku
szczypta czarnego pieprzu grubo zmielonego
Wykonanie:
Obierz i zetrzyj seler na tarce o dużych oczkach.
Odcedź kukurydzę.
Wymieszaj wszystkie składniki nie zapominając o rodzynkach z majonezem i jogurtem. Posól i dopraw pieprzem.
Polecane przepisy
Surówka z białej kapusty z papryką, pietruszką i musztardą
Surówka z brukselki i białej kapusty z winegret
Surówka z białej kapusty po azjatycku
Czerwona cebula marynowana w occie
Źródło:http://codojedzenia.pl/surowka-z-selera-z-rodzynkami