ßßß
Składniki:około 400 ml1 cebula, średniej wielkości125 ml wody160 g przecieru pomidorowego2 łyżki octu winnego2 łyżki sosu worcestershire2 łyżki musztardy francuskiej5 łyżek melasy2 – 3 łyżki miodu lub syropu klonowegoszczypta czarnego pieprzu1 łyżeczka chili w proszku½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego2 ząbek czosnkuWykonanie:Pokrój cebulę w kostkę, zalej wodą i zmiksuj. Przecedz przez gazę.Do małego garnka o grubym dniem wlej wodę cebulową, a następnie pozostałe składniki, czosnek przepuść przez praskę.Wymieszaj dokładnie i gotuj marynatę powoli przez 15 – 20 minut.Polecane przepisyKurczak marynowany w tandoori z grilaKurczak grillowany w pomadzie miodowejPikantny sos ajwarNa ostro i slodkoNiedzielny obiad