Wykonanie
Dzisiaj mamy wspaniałą pogodę niemalże w całej Szwecji, specjalnie zamówiona na uroczystości weselne. Pisząc zerkam co i rusz w telewizor. Akurat
Marie Fredriksson z Roxette śpiewa pięknie…Przygotowałam dla Was ciekawy przepis na pyszną marynatę do
kurczaka, którą już wypróbowałam i bardzo polecam. W tej marynacie znajdziecie wszystko, co potrzebujecie do marynowania
kurczaka. Musicie jedynie posolić
mięso. Porcja tej marynaty wystarczy na 1,5 – 2 kg
kurczaka. Marynatę można przechować w lodówce w zamkniętym naczyniu do tygodnia. A jak Wam już się znudzi ta marynata to wypróbujcie również przepis, marynata z
sokiem pomarańczowym i mój ulubiony przepis, marynata tandoori na bazie
jogurtu.
Składniki:około 400 ml1
cebula, średniej wielkości125 ml
wody160 g
przecieru pomidorowego2 łyżki
octu winnego2 łyżki
sosu worcestershire2 łyżki
musztardy francuskiej5 łyżek melasy2 – 3 łyżki
miodu lub
syropu klonowegoszczypta
czarnego pieprzu1 łyżeczka
chili w proszku½ łyżeczki
pieprzu kajeńskiego2 ząbek
czosnkuWykonanie:Pokrój
cebulę w kostkę, zalej
wodą i zmiksuj. Przecedz przez gazę.Do małego garnka o grubym dniem wlej
wodę cebulową, a następnie pozostałe składniki,
czosnek przepuść przez praskę.Wymieszaj dokładnie i gotuj marynatę powoli przez 15 – 20 minut.Polecane przepisy
Kurczak marynowany w tandoori z grila
Kurczak grillowany w pomadzie miodowejPikantny sos ajwarNa ostro i slodkoNiedzielny obiad