Wykonanie
Co zrobić by zwykły
kurczak zachwycił? Dodać
chilli i
ocet balsamiczny, działa! Pieczony
kurczak na ostro z sosem
cebulowym zachwycił mojego
Męża a to już nie lada wyzwanie. U niego pieczony
kurczak jest zawsze na straconej pozycji. Gdy tylko ma możliwość rezygnuje z
kurczaka w takiej formie, a gdy możliwości nie ma to wtedy już ja muszę się nagłowić jak tu mięcho podać by tym razem posmakowało. A zatem gdy w domu macie
kurczakowych antyfanów a przy tym miłośników ostrości tym przepisem traficie w samo sedno
Składniki:0,5 kg
kurczaka (podudzia)2
cebule2 ząbki
czosnku1
pomarańcza (sok)1 spore
chilliłyżeczka
miodu1 łyżeczka
musztardy (mile widziana ostra)2 łyżki
octu balsamicznegoSposób przygotowania:Na patelnie wlewamy sok z
pomarańczy, łyżkę
miodu, 2 łyżki
octu balsamicznego i łyżeczkę
musztardy, doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy pokrojoną
papryczkę chilli, chwilę podsmażamy. Następnie wrzucamy na patelnie
cebulę pokrojoną w piórka, gdy lekko zmięknie dodajemy przeciśnięty przez praskę
czosnek i dosłownie chwilę podsmażamy całość. Otrzymanym sosem marynujemy
kurczaka i odstawiamy do lodówki na 2 godziny lub całą noc. Następnego dnia
kurczaka pieczemy ok. 1,5 godziny. Co pewien czas przewracamy
mięso i polewamy sosem dzięki
czemu skórka pięknie nam się zapiecze na złotobrązowy kolor.
Kurczak pieczony na ostro z sosem
cebulowym świetnie komponuje się z chrupiącą surówką z
kalarepy, która łagodzi delikatne ostrości. Tak przygotowany
kurczak ma w sobie wszystko, delikatną
słodycz, odrobinę pikanterii i pyszny sos na bazie
cebuli i
chilli. Banalny
kurczak nabiera niebanalnego smaku.
Pomysł na odrobinę urozmaicony niedzielny obiad jest, teraz pozostaje tylko przygotować danie. Piekąc
kurczaka lubię wrzucić kilka dodatkowych kawałków, które następnego dnia obieram od kości i wykorzystuję do sałatki w pracowniczym lunchboxie. Dwie pieczenie na jednym ognie i to lubię najbardziej! 😉
A w Ty w jaki sposób najchętniej przygotowujesz kurczaka?PozdrawiamSmakUla.Podziel się...