ßßß
Składniki:0,5 kg kurczaka (podudzia)2 cebule2 ząbki czosnku1 pomarańcza (sok)1 spore chilliłyżeczka miodu1 łyżeczka musztardy (mile widziana ostra)2 łyżki octu balsamicznego
Sposób przygotowania:Na patelnie wlewamy sok z pomarańczy, łyżkę miodu, 2 łyżki octu balsamicznego i łyżeczkę musztardy, doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy pokrojoną papryczkę chilli, chwilę podsmażamy. Następnie wrzucamy na patelnie cebulę pokrojoną w piórka, gdy lekko zmięknie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i dosłownie chwilę podsmażamy całość. Otrzymanym sosem marynujemy kurczaka i odstawiamy do lodówki na 2 godziny lub całą noc. Następnego dnia kurczaka pieczemy ok. 1,5 godziny. Co pewien czas przewracamy mięso i polewamy sosem dzięki czemu skórka pięknie nam się zapiecze na złotobrązowy kolor.
Kurczak pieczony na ostro z sosem cebulowym świetnie komponuje się z chrupiącą surówką z kalarepy, która łagodzi delikatne ostrości. Tak przygotowany kurczak ma w sobie wszystko, delikatną słodycz, odrobinę pikanterii i pyszny sos na bazie cebuli i chilli. Banalny kurczak nabiera niebanalnego smaku.
Pomysł na odrobinę urozmaicony niedzielny obiad jest, teraz pozostaje tylko przygotować danie. Piekąc kurczaka lubię wrzucić kilka dodatkowych kawałków, które następnego dnia obieram od kości i wykorzystuję do sałatki w pracowniczym lunchboxie. Dwie pieczenie na jednym ognie i to lubię najbardziej! 😉
A w Ty w jaki sposób najchętniej przygotowujesz kurczaka?PozdrawiamSmakUla.Podziel się...