ßßß
Szafranowe pałki kurczęceSkładniki:4 porcje0,25 g zmielonego szafranu1 łyżeczka kurkumy½ łyżeczki kajęnskiego pieprzu1 łyżeczka grubo i świeżo zmielonego czarnego pieprzu12 pałek z kurczaka100 ml jogurtu2 łyżki oliwy1- 1 ½ łyżeczki soli
Kurczęce pałki osusz w papierowym ręczniku. W dużej misce przygotuj marynatę, mieszając oliwę, jogurt, szafran, kurkumę, czarny i kajeński pieprz oraz sól. Wymieszaj marynatę i dodaj pałki kurczaka, wymieszaj tak aby całe mięso było pokryte marynatą. Odstaw na godzinę lub marynuj przez noc. Zamieszaj ras podczas marynowania. Marynowane pałki z kurczaka piecz w piekarniku nastawionym na 200ºC przez 45 minut. Po połowie czasu odwróć pałki.Pod koniec pieczenia możesz podkręcić piekarnik, tak aby kurczak ładnie się zrumienił.W międzyczasie ugotuj ryż po persku (kliknij w link) czyli z szafranem i berberysem oraz przygotuj sałatkę z przepisu poniżej:Sałatka z jogurtu i fety250 ml greckiego jogurtu100 g sera feta, u mnie owcza2 łyżki posiekanej mięty, liście1 łyżka oliwy
Pokrój drobno liście pieprzowej mięty. Jeśli masz zwykłą miętę możesz ją równie dobrze zastosować. Pokrusz fetę lub zgnieć widelcem, dodaj jogurt, miętę, oliwę i wymieszaj. Feta jest dosyć słona, więc tej sałatki nie potrzeba solić.Polecane przepisySzafranowy ryż z berberysemKrolewski owoc w perskim gulaszu z kurczakaPerski kebab kubide z pikantnym ryżemSzafranowy pilaf z kurczakiem, brukselka, figami i granatemPerski gulasz z baraniny z auberżyną i łupanym grochem