Wykonanie
Dzisiaj na ostro! W menu meksykańska zapiekanka z
czarnej fasoli, quinoa i
kurczaka. Obiad jednogarnkowy i bardzo łatwy do przyrządzenia. Quinoa czyli komosa ryżowa jest bardzo popularna w mojej kuchni. Używam quinoa często do sałatek na ciepło, zup, na śniadanie, do pieczenia ale również na sypko zamiast
ryżu czy
ziemniaków. Quinoa coraz częściej można spotkać w
polskich sklepach, choć większość z Was pewnie nie wie jak ją wykorzystać. Zapraszam więc wszystkich wielbicieli i znawców komosy ryżowej na przepis miesiąca z quinoa. Zasada jest prosta, gotujemy czy pieczemy z quinoa jako jednym ze składników. Przepisy na quinoa powinny być opatrzone bannerem przepis miesiąca. Możecie je dodawać w komentarzach do tego wpisu.Zapiekanka z
czarnej fasoli, białej quinoa i
kurczaka to kolejne danie z tymi bardzo zdrowymi nasionami. Przyprawiłam je na ostro, a rzymski
kmin i
kolendrę jak zwykle uprażyłam i zgniotłam w moździerzu. Zapach podgorących przypraw jest niesamowitych. Chyba się domyślacie, że taka zapiekanka jest niepowtarzalna w smaku
Składniki:4 – 5 porcji160 g białej quinoa (komosa ryżowa)500 g
kurczaka, u mnie odfiletowane udka100 g
czarnej fasoli1
cebula4 ząbki
czosnku½ l buljong z
kurczaka1 łyżka
pomidorowego przecieru1½ łyżeczki
sambal oelek1 łyżeczka
kurkumy2 łyżki
oleju2 łyżeczki nasion rzymskiego
kminu1 łyżeczka nasion
kolęndry1 łyżeczka
płatków wędzonej
chili100 g
sera cheddar, utartego100 g
papryki, w różnych kolorach
szczypiorek do popisaniatortilla do podania
Czarną fasolę namocz w zimnej wodzie przez noc. Na drugi dzień ugotuj
fasolę w lekko osolonej wodzie i odcedź. Wypłucz komosę
ryżową w zimnej wodzie, pocierając nasiona
między palcami. Wysyp quinoa na żaroodporne naczynie.
Cebulę i
czosnek pokrój w drobną kostkę i zeszklij na
oleju. Przełóż do naczynia. Pokrój
mięso kurczaka na małe kawałki i zrumień na
oleju. Zrumień
przyprawy przyprawy i zgnieć w moździerzu wraz z
płatkami chili.
Przyprawy,
kurczaka i
fasolę dodaj do quinoa i
cebuli i wymieszaj. Do gorącego
bulionu dodaj
pomidorowy przecier i
sambal oelek. Wymieszaj i wlej
bulion do naczynia. Ponownie wymieszaj wszystkie składniki w naczyniu i
bulion. Wstaw do piekarnika nastawionego na 180ºC i piecz zapiekankę przez około 35 minut. Pokrój
paprykę w paski i ułóż na zapiekance. Posyp
cheddarem i zapiecz przez 5 minut.Polecane przepisyZapiekanka z
kurczaka z
mozzarellaPrzepis miesiąca – obiad z
kurczakiemPrzepis na
kurczaka w
winieTaco zapiekanka z warzyw i pęczakuZapiekanka z
kurczaka,
fasoli i
pomidorów