Wykonanie
Nie ma nic prostszego jak
makaron na obiad. Sięgam po niego bardzo często. Od czasu do czasu kupuję świeży
makaron ze sklepiku z włoskimi specjałami ale jak mam czas skuszę się na zrobienie domowego
makaronu. Włosi potrafią robić
makaron, trzeba im to przyznać. Nie ukrywam, że
makaron, który kupuję kosztuje swoje to jednak smakuje wybornie i jest warty każdej wydanej złotówki.Inspiracją do dzisiejszego
makaronu jest
makaron z
twarogiem i
boczkiem. Pamiętam ten
makaron z dzieciństwa i przyrządzam go na różne sposoby. Dzisiaj kolejna interpretacja tego dania, a mianowicie
makaron z pesto,
boczkiem i
feta . Danie jest bardzo pożywne i wysokokaloryczne, więc zaspokoi nawet największego głodomora. Dla smakoszy ryb polecam to danie z
łososiem .
Makaron z pesto przyrządzam również ze szwedzkimi klopsikami.
Do
makaronu przygotowałam pesto ze
szpinaku,
bazylii i
migdałów. Uważam, że domowe pesto smakuje najlepiej, a poza tym można zmiksować pesto według własnego uznania. Raczej się nie spotkałam ze
szpinakowym pesto czy z pesto z
jarmużu w sklepie, a Wy?Składniki: na 4 porcje350 g domowego
makaronu, suchego 250 g200 ml pesto200 g
boczku, pokrojonego w kostkę150 g
sera feta, u mnie kozi1 opakowanie koktajlowych
pomidorkówPesto
szpinakowe1 opakowanie
świeżego szpinaku, około 100 ggarść liści
bazylii100 g
migdałów50 g
parmezanu2 ząbki
czosnku150 ml
oliwy, w zależności od konsystencji można dolać więcej
sól do smaku
Jeśli wolisz domowe pesto zacznij od jego przyrządzenia. Poszatkuj liście
szpinaku i
bazylii. Umieść w blenderze. Dodaj grubo posiekane i uprażone
migdały ze skórką, obrany
czosnek i
oliwę. Zmiksuj i dodaj starty
parmezan, a
potem dopraw
solą.Ugotuj
makaron al denne w lekko osolonej wodzie. Odcedź i włóż z powrotem do garnka. Wymieszaj z pesto.
Boczek usmaż na patelni, po czym ułóż na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Wymieszaj
makaron z
boczkiem, pokruszoną
feta i przekrojonymi na pół
pomidorami. Podawaj na gorąco.Polecane przepisy
Sałatka makaronowa z
indykiem i pestoSos do
makaronu z
jarmużem i
kurczakiemGemelli, smażone
grzyby i kolejny przepis na pestoKotlety wieprzowe po tajsku z noodle
Pierś z kurczaka i
makaron portabello z
brokułami