Wykonanie
Grillowany
kurczak i pikantna salsaKolejny szybki obiad i kolejny przepis na
kurczaka . Tym razem proponuję grillowane
piersi z kurczaka, marynowane
kolendrą, jalapeno i
sokiem z limonki. Bardzo mięciutkie
mięsko, do którego przygotowałam pikantną salsę z
pomidorów i
brzoskwiń oraz
szafranowy ryż . Trudno przyrządzić taki obiad? Absolutnie nie!

Składniki: na 4 porcje600 g
piersi z kurczaka1 doniczka świeżej
kolendrysok i starta skórka z jednej
limonki1 jalapeno
sól i
czarny pieprz grubomielony do smaku2 łyżki
oliwy z oliwekPiersi podziel na mniejsze porcje jeśli są bardzo duże i grube. Pokrój grubo
kolendrę, a jalapeno w drobną kostkę. Wymieszaj z
sokiem i otartą
skórką z cytryny,
oliwą,
solą i
pieprzem. Dodaj
piersi z kurczaka i wymieszaj. Przykryj i odstaw na godzinę. Zamarynowane
mięso grilluj na grillowej patelni lub grillu.

W międzyczasie ugotuj
ryż na sypko według tego przepisu i przygotuj salsę. Masz ochotę na lampkę
wina…ja zawsze kiedy rządzę w kuchni!Salsa z
pomidorów i
brzoskwinii3
pomidory, średniej wielkości4
brzoskwinie1
czerwona cebula3 łyżki świeżej
kolendry1 jalapeno
sól i
pieprz do smaku2 łyżki
oliwy1 łyżka
soku z limonki
Pomidory,
brzoskwinie, jalapeno i
cebulę pokrój w kostkę. Dodaj posiekaną
kolendrę,
sok z limonki,
oliwę, wymieszaj. Dopraw salsę
solą i
pieprzem.Polecane przepisy
Kurczak w pistacjowej panierceSzybko i tanioTureckie
chlebki z nadzieniem z
kurczakaKurczak grillowany w pomadzie miodowej
Ziemniaki faszerowane zapiekane