Wykonanie
Rzadko kiedy zdarza mi się korzystać z gotowych
sosów ze sklepu,
sosy do spaghetti robię na zimę do słoików, by
mieć swoje pod ręką :)Tym razem jednak postanowiłam wypróbować sos Madras firmy Vitasia, który dostałam wraz z innymi produktami azjatyckimi od LIDL Polska.Niemiłosierny upał, który nie chce od nas odejść sprawił, że rzadko teraz gotuję obiady, chyba, że coś naprawdę prostego i szybkiego. Dlatego postanowiłam wypróbować słoik - okazał się bardzo aromatyczny (za sprawą
kozieradki, kuminu czy
kolendry) oraz, jak zapewniał producent - mocno pikantny.Podobno w czasie upałów wskazane jest jedzenie rzeczy ostrych - więc było ostro i ... smacznie :)Od czasu do czasu można więc wypróbować coś sklepowego :)Wkrótce jednak zamierzam odtworzyć domowym sposobem ten smak, bo kuchnia indyjska to jedna z moich ulubionych :)
SKŁADNIKI2 woreczki
ryżu basmati500 g
piersi z kurczaka1 sos Madras - Vitasia 500 g1/2
czerwonej cebuli2 łyżki
oliwy z oliweksólpieprz1/2 pęczka świeżej
kolendryPRZYGOTOWANIERy ż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na
oliwie.Dodajemy
kurczaka pokrojonego w kostkę. Doprawiamy
solą i
pieprzem i smażymy na złoto na dużym ogniu - wtedy
kurczak jest najbardziej soczysty.Wlewamy sos, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem przez 15 minut. Podajemy z odcedzonym
ryżem i posypujemy posiekaną
kolendrą. Smacznego :)
A to paka od Lidla, więc niedługo więcej przepisów w azjatyckim stylu - niech tylko afrykańskie upały opuszczą nas na dobre :)