Wykonanie
Banany z
cynamonem jeszcze nie próbowałam, więc kiedy mi wpadł w ręce przepis na ciasto z
bananami cynamonowe, musiałam go koniecznie wypróbować. Pamiętacie ciasto z
bananami z dodatkiem kawy? Jakże inne jest to
bananowe ciasto nie mniej sam jego wypiek!
Do wypieku tego ucieranego ciasta potrzebna mi była
serwatka, raczej trudno dostępna w Szwecji. Chcąc nie chcąc musiałam trochę pokombinować. Z
zsiadłego mleka zrobiłam
twarożek, a to co z niego zostało,
serwatkę wykorzystałam do ciasta.
Ciasto z
bananami jest zawsze bardzo wilgotne i aromatyczne. To ciasto nie jest wyjątkiem.Składniki:125 g
masła, stopionego1
jajko50 ml
serwatki100 ml
cukru50 ml
brązowego cukru, jasnego1 łyżeczka
waniliowego ekstraktu1 łyżeczka
cynamonu250 ml
mąki + 1 łyżka½ łyżeczki
proszku do pieczenia¼ łyżeczki
sody oczyszczonej1 duży
banan + 1
banan na wierzchWykonanie:
Masło roztop i zrumień na brązowy kolor, powoli aby się nie przypaliło.Dodaj do
masła serwatkę,
jajko,
cynamon,
wanilię i oba
cukry, połącz łyżką w jednolitą masę.Następnie dodaj rozgnieciony widelcem
banan i wymieszaj.W osobnej misce przesiej
mąkę,
proszek do pieczenia i
sodę. Delikatnie połącz z masą.Przełóż masę do podłużnej foremki wysmarowanej tłuszczem i posypanej
bułką.Piecz ciasto na 160ºC (termoobieg) przez 50 minut lub do suchego patyczka.
Polecane przepisy
Rabarbarowy torcik z
orzechami i
białą czekoladą