ßßß Cookit - przepis na masło stopiłam, gorącym masłem zalałam cukier i ucierałam do połączenia

masło stopiłam, gorącym masłem zalałam cukier i ucierałam do połączenia

nazwa

Wykonanie

uwielbiam browniesy a do blondies podchodziłam jak pies do jeża. do działania przekonał mnie gordon :) w jednym z jego programów widziałam , jak robi cudne blondynki z żurawina i białą czekoladą. jako , że zapasy bakaliowe po świętach zostały mocno uszczuplone i jedyne czym dysponuje to orzechy włoskie, postanowiłam spróbować zrobić blondynki z orzechami. oczywiście gordon nie podał ilości składników ( poza 2 jajkami ;)) , wiec robiłam na oko. fakt, ciut je przepiekłam, ale dzisiaj zjadając ostatni ( prawie zeschły ) kawałek do porannej latte , stwierdziłam , że takie są nawet lepsze i przypominają w smaku cantuccini.
składniki :
1 szklanka mąki
2 jajka
1/2 szklanki cukru
1/2 kostki masła
1 tabliczka białej czekolady
1 kopiata szklanka posiekanych orzechów
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
masło stopiłam, gorącym masłem zalałam cukier i ucierałam do połączenia
i rozpuszczenia cukru ( najlepiej robić to w garnku na minimalnym ogniu). do masy wlewałam roztrzepane jajka ( po odrobinie , aby się nie zważyły). następnie dodałam mąkę zmieszaną z soda i proszkiem, ucierałam dalej na gładka masę. na koniec dodałam orzechy i pokrojoną w duże kawałki czekoladę. piekłam w 160 stopniach ok 35 minut.
Źródło:http://slodkiepychotki.blogspot.com/2013/01/blodnynki.html