ßßß Cookit - przepis na Muffiny bananowe na palonym maśle

Muffiny bananowe na palonym maśle

nazwa

Wykonanie

Home » banan » banany » ciasta » ciasta i ciasteczka » cynamon » deser » desery » kruszonka » masło » muffinki » muffiny » na wynos » słodkie » Muffiny bananowe na palonym maśle
niedziela, 22 czerwca 2014
Przyznam szczerze, że uprzednio nigdy nie próbowałam wypieków, których składnikiem byłoby masło palone. Warto było zaryzykować. Masło idealnie zagrało ze słodyczą bananów i nadało muffinom idealny smak i aromat.
Wilgotne, pachnące bananami, delikatne, z przepyszną cynamonową kruszonką. Warto upiec więcej, bo znikają w tempie ekspresowym!
Składniki:
babeczki:
190 g mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
80 g masła
100 g cukru
65 g cukru brązowego,
łyżeczka ekstraktu z wanilii,
szczypta cynamonu (lub przyprawy do pierników),
1 jajko
3 dojrzałe banany
kruszonka:
3/4 szklanki mąki,
3/4 szklanki cukru brązowego,
1/4 szklanki miękkiego masła pokrojonego na kawałki
1/2 łyżeczki cynamonu
Wykonanie:
ciasto:
Masło umieścić w rondelku, doprowadzić do wrzenia. Podgrzewać do momentu utworzenia się ,,piany”. Ściągnąć z gazu gdy kolor masła nabierze delikatnie brązego koloru. Ostudzić.
Mąkę przesiać wraz z sodą, cynamonem i proszkiem do pieczenia. W drugiej misce rozgnieść banany, połączyć z jajkiem, cukrem i ostudzonym masłem. Dodać do reszty składników, zmiksować.
kruszonka:
Wymieszać mąkę, cukier, cynamon i masło, ugnieść palcami.
Foremkę do muffinek wyłożyć papilotkami, równomiernie napełnić ciastem. Na wierzch położyć kruszonkę, delikatnie docisnąć.
Umieścić w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 stopni. Piec ok. 20 minut.
Smacznego!
Źródło:http://tortadellafiglia.blogspot.com/2014/06/muffiny-bananowe-na-palonym-masle.html