Wykonanie
Home »
banan »
banany » ciasta » ciasta i
ciasteczka »
cynamon » deser » desery » kruszonka »
masło » muffinki » muffiny » na wynos » słodkie » Muffiny
bananowe na palonym
maśleniedziela, 22 czerwca 2014
Przyznam szczerze, że uprzednio nigdy nie próbowałam wypieków, których składnikiem byłoby
masło palone. Warto było zaryzykować.
Masło idealnie zagrało ze
słodyczą bananów i nadało muffinom idealny smak i aromat.Wilgotne, pachnące
bananami, delikatne, z przepyszną
cynamonową kruszonką. Warto upiec więcej, bo znikają w tempie ekspresowym!Składniki:babeczki:190 g
mąki pszennej1 łyżeczka
sody oczyszczonej1 łyżeczka
proszku do pieczenia80 g
masła100 g
cukru65 g
cukru brązowego,łyżeczka ekstraktu z
wanilii,szczypta
cynamonu (lub
przyprawy do pierników),1
jajko3 dojrzałe
bananykruszonka:3/4 szklanki
mąki,3/4 szklanki
cukru brązowego,1/4 szklanki miękkiego
masła pokrojonego na kawałki1/2 łyżeczki
cynamonuWykonanie:ciasto:
Masło umieścić w rondelku, doprowadzić do wrzenia. Podgrzewać do momentu utworzenia się ,,piany”. Ściągnąć z gazu gdy kolor
masła nabierze delikatnie brązego koloru. Ostudzić.
Mąkę przesiać wraz z
sodą,
cynamonem i
proszkiem do pieczenia. W drugiej misce rozgnieść
banany, połączyć z
jajkiem,
cukrem i ostudzonym
masłem. Dodać do reszty składników, zmiksować.kruszonka:Wymieszać
mąkę,
cukier,
cynamon i
masło, ugnieść palcami.Foremkę do muffinek wyłożyć papilotkami, równomiernie napełnić
ciastem. Na wierzch położyć kruszonkę, delikatnie docisnąć.Umieścić w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 stopni. Piec ok. 20 minut.Smacznego!