ßßß Cookit - przepis na Orkiszowe ciasteczka z bananami, czekoladą i orzechami…

Orkiszowe ciasteczka z bananami, czekoladą i orzechami…

nazwa

Wykonanie

Ciasteczka, które wymyśliła sobie Zuzia. Ja piekłam marchewkowe, które jednak na bloga na razie nie trafią, bo daleko im do ideału, a Zuzia uparła się na bananowe z dżemikiem, kokosem i kilkoma innymi składnikami nie idącymi ze sobą w parze w żaden sposób. Ponieważ jednak ostatecznie chodziło jej o sam fakt przygotowania ciastek, które będą tylko jej, zgodziłam się. Obmyśliłam naprędce, co by tu do tych ciastek dodać i zebrałam wszystkie składniki.
Jakież było moje zdziwienie, gdy okazało się, że Zuzia jednak nie zamierza pomagać, bo woli poszaleć z tatą w ogrodzie. Ciastka owszem chciała, ale zapał do pracy jej minął. Co miałam robić? Włączyłam mikser i wymieszałam ciasto. Nasza mała Małpka dołączyła do mnie dopiero, gdy zobaczyła, że jest okazja pobawić się w lepienie kulek z ciasta ;)
Ciasteczka wyszły bardzo smaczne i ostatecznie wszyscy troje byliśmy bardzo zadowoleni z pomysłu Zuzi. Co prawda nie ma w nich kokosów i dżemu, ale za to jest czekolada i orzechy, które do bananów pasują idealnie. Całość nie jest przesłodzona, a smak bananów niezbyt intensywny, więc posmakuje nawet tym, którzy za bananami nie przepadają. Ciastka są lekko chrupiące dzięki pełnoziarnistej mącę, ale nie twarde. Ja dodałam do nich pekanów, ale jeżeli nie macie, równie dobrze będą smakować z orzechami włoskimi. A jeżeli macie ochotę na coś ekstra, polejcie je odrobiną kajmaku i oprószcie posiekanymi orzechami, będzie jeszcze pyszniej :)
Polecam :)
Składniki na około 30 ciasteczek:
150g niesolonego masła
100g jasnego cukru muscovado
1 duże jajko
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1 dojrzały banan
2 i 1/2 szklanki pełnoziarnistej mąki orkiszowej (można zastąpić pszenną)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
100g gorzkiej czekolady, drobno posiekanej lub czekoladowych łezek (chocolate chips)
80 – 100g posiekanych orzechów pekan (mogą być włoskie)
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło utrzyj z cukrem na jasną, puszystą masę. Wbij jajko i ucieraj dalej, aż wszystko dobrze się połączy. Dodaj ekstrakt z wanilii oraz rozgniecionego banana i wymieszaj.
Do masy maślanej dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia oraz sodą i zmiksuj dokładnie. Na koniec wsyp posiekaną czekoladę oraz orzechy. Wymieszaj krótko. Masa powinna być gęsta i lepiąca.
Z ciasta formuj kulki wielkości dużego orzecha włoskiego i układaj w sporych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 190°C przez około 10 – 12 minut, aż lekko się rozleją i zarumienią. Upieczone wyłóż delikatnie na kratkę i wystudź całkowicie.
Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Smacznego :)
Źródło:http://brunetkawkuchni.com/2015/07/27/ciasteczka-orkiszowe-z-bananami-czekolada-i-orzechami