Wykonanie
Ciasteczka, które wymyśliła sobie Zuzia. Ja piekłam
marchewkowe, które jednak na bloga na razie nie trafią, bo daleko im do ideału, a Zuzia uparła się na
bananowe z
dżemikiem,
kokosem i kilkoma innymi składnikami nie idącymi ze sobą w parze w żaden sposób. Ponieważ jednak ostatecznie chodziło jej o sam fakt przygotowania
ciastek, które będą tylko jej, zgodziłam się. Obmyśliłam naprędce, co by tu do tych
ciastek dodać i zebrałam wszystkie składniki.Jakież było moje zdziwienie, gdy okazało się, że Zuzia jednak nie zamierza pomagać, bo woli poszaleć z tatą w ogrodzie.
Ciastka owszem chciała, ale zapał do pracy jej minął. Co miałam robić? Włączyłam mikser i wymieszałam ciasto. Nasza mała Małpka dołączyła do mnie dopiero, gdy zobaczyła, że jest okazja pobawić się w lepienie kulek z ciasta ;)
Ciasteczka wyszły bardzo smaczne i ostatecznie wszyscy
troje byliśmy bardzo zadowoleni z pomysłu Zuzi. Co prawda nie ma w nich
kokosów i
dżemu, ale za to jest
czekolada i
orzechy, które do
bananów pasują idealnie. Całość nie jest przesłodzona, a smak
bananów niezbyt intensywny, więc posmakuje nawet tym, którzy za
bananami nie przepadają.
Ciastka są lekko chrupiące dzięki pełnoziarnistej
mącę, ale nie twarde. Ja dodałam do nich pekanów, ale jeżeli nie macie, równie dobrze będą smakować z
orzechami włoskimi. A jeżeli macie ochotę na coś ekstra, polejcie je odrobiną kajmaku i oprószcie posiekanymi
orzechami, będzie jeszcze pyszniej :)Polecam :)
Składniki na około 30
ciasteczek:150g niesolonego
masła100g jasnego
cukru muscovado1 duże
jajko2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii1 dojrzały
banan2 i 1/2 szklanki pełnoziarnistej
mąki orkiszowej (można zastąpić pszenną)1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody100g
gorzkiej czekolady, drobno posiekanej lub
czekoladowych łezek (chocolate
chips)80 – 100g posiekanych
orzechów pekan (mogą być włoskie)Wykonanie:Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło utrzyj z
cukrem na jasną, puszystą masę. Wbij
jajko i ucieraj dalej, aż wszystko dobrze się połączy. Dodaj ekstrakt z
wanilii oraz rozgniecionego
banana i wymieszaj.Do masy
maślanej dodaj
mąkę z
proszkiem do pieczenia oraz
sodą i zmiksuj dokładnie. Na koniec wsyp posiekaną
czekoladę oraz
orzechy. Wymieszaj krótko. Masa powinna być gęsta i lepiąca.Z ciasta formuj kulki wielkości dużego
orzecha włoskiego i układaj w sporych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 190°C przez około 10 – 12 minut, aż lekko się rozleją i zarumienią. Upieczone wyłóż delikatnie na kratkę i wystudź całkowicie.Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.Smacznego :)