Wykonanie
Dzisiaj znowu ciasto ale
owocowe. Zapomniałam zupełnie o rabarberze w lodówce, poszedł pod nóż w ostatniej chwili, dlatego dzisiaj upiekłam ciasto
migdałowe z
rabarbarem. Proste ucierane ciasto z dodatkiem pokruszonych
migdałów, poza tym posypane
migdałowym crunch. Pychotka jakby się kto pytał. Jutro urodzinowa imprezka dla kolegów i koleżanek Philipa, bo rozumiecie, po torcie urodzinowym to już nie ma śladu…Ale wiem z doświadczenia, że dzieci tutaj wolą ciasto kręcone od
tortu, więc rąk nie załamuję.
Składniki: na 24 porcje3
jajka250 ml
brązowego cukru1 łyżeczka extraktu
waniliowego150 g stopionego
masła100 ml
waniliowego joghurtu lub naturalnego500 ml
rabarbaru pokrojonego w kostkę200 ml
płatków migdałów, rozdrobnionych350 ml
mąki1 łyżka
proszku do pieczeniaMigdałowa kruszonka40 g
masła, miękkiego80 g
migdałów zmielonych4 łyżki
mąki4 łyżki
cukruWykonanie:Utrzyj
jajka z
cukrem i
waniliowym ekstraktem. Dodaj rozpuszczone
masło o
jogurt.Przesiej
mąkę,
proszek do pieczenia i połącz najpierw z
migdałami i pokrojonym w kostkę
rabarbarem, a następnie dodaj do masy jajeczno
maślanej i wymieszaj delikatnie łyżką. Wyłóż masę do foremki o wielkości 25 cm x 35 cm wyłożonej pergaminem.Zrób kruszonkę z podanych składników i posyp ciasto.Piecz ciasto na 175ºC około 30 minut lub do suchego patyczka. Ostudzone ciasto pokrój na 24 kawałki. Smacznego!
W zeszłym roku upiekłam ucierane ciasto z
cynamonem, które również jest bardzo wilgotne jak dzisiejsze ciasto. Sezon na
truskawki już niedługo, więc proponuję wam też ciasto ucierane z
truskawkami .Polecane przepisyCo z tym rabarbarem?Chrupiąca
tarta jagodowa na ciepło z
lodamiCiasto z
bananami cynamonoweCiasteczka z
rabarbarem i
kokosemLody rabarbarowe z
wanilią