ßßß Cookit - przepis na Migdałowe ciasto z rabarbarem

Migdałowe ciasto z rabarbarem

nazwa

Wykonanie

Wcześniej już upiekłam kilka ciast z rabarbarem, ale to jest zdecydowanie najlepsze. Stosunek rabarbaru do ilości ciasta jest idealny. Wilgotne migdałowe ciasto bardzo dobrze komponuje się z kwaskowym rabarbarem. W dodatku przygotowuje się je wyjątkowo szybko.
Przepis wyszperałam tutaj .
Składniki na formę o średnicy 21-22 cm:
150 g masła, w temp. pokojowej
150 g brązowego cukru + 2 łyżki
2 średnie jajka
200 g mielonych migdałów
skórka starta z 1 pomarańczy, uprzednio sparzonej
100 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
400 g rabarbaru, pokrojonego na 4-cm kawałki
2 łyżki płatków migdałowych
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Dno tortownicy wyłożyć pergaminem.
Masło i cukier utrzeć mikserem na puszystą masę. Dodać jajka, jedno po drugim. Następnie wmieszać mielone migdały oraz skórkę pomarańczową. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i dobrze wymieszać. Ciasto będzie gęste.
Połowę masy przełożyć do formy, równomiernie rozsmarować. Ułożyć połowę rabarbaru, zachowując odstęp od brzegów formy. Posypać jedną łyżką brązowego cukru. Wyłożyć pozostałe ciasto, wyrównać wierzch i ułożyć resztę rabarbaru tworząc okrąg (nie dociskać rabarbaru do brzegów formy). Posypać łyżką cukru oraz płatkami migdałowymi.
Piec przez 1 godzinę, aż się zezłoci. Następnie przykryć wierzch folią aluminiową i piec jeszcze 10-15 minut. Pozostawić w formie do wystygnięcia.
Życzę smacznego!
Udział w akcjach kulinarnych:
Źródło:http://pin-upcake.blogspot.com/2013/06/migdaowe-ciasto-z-rabarbarem.html